Πώς μαγειρεύεται η σχέση

 


Το δράμα μιάς έγγαμης σχέσης, στο πλαίσιο του απαιτητικού κόσμου της εστίασης, και δη ενός εστιατορίου αξιώσεων, μας παρουσιάζει με άκρως γοητευτικό τρόπο ο Christoffer Boe, στην ταινία του με τον τίτλο SMAGEN AF SULT/ A TASTE OF HUNGER (2021). Ο Boe που το 2003 μας είχε χαρίσει το καθηλωτικό Reconstruction, παρακολουθεί και πάλι, τα ενδότερα ενός ζευγαριού, του Κάρστεν- σεφ με όνειρο ν’αποκτησει το εστιατόριο που έχει μαζί με την σύζυγό του, ανθρωπολόγο, Μάγκι- την ανώτερη διάκριση στον χώρο, το αστέρι Michelin, και τις δραματικές επιπτώσεις που έχει αυτός ο διακαής πόθος αμφοτέρων, στην μεταξύ τους σχέση.

Το πρωταγωνιστικό δίδυμο των Nikolaj Coster-Waldau και Katrine Greis-Rosenthal, είναι όχι μόνο απ΄τα ωραιότερα ζευγάρια που έχει δεί η οθόνη, αλλά και με καταπληκτική χημεία μεταξύ τους, έχουν δέσει απολύτως, γεμίζουν την οθόνη με την ομορφιά τους, ιδίως η Rosenthal είναι εξαίσια, και είναι απολύτως μέσα στους χαρακτήρες που κλήθηκαν να ενσαρκώσουν.

«Πρέπει να είσαι προσεκτική,αφοσιωμένη και παθιασμένη- όπως ακριβως και με τη μαγειρική» λέει ο σεφ Κάρστεν στην ωραία Μάγκι τη βραδιά που έμελε να είναι η αρχή του έρωτά τους. Οι ίδιες ικανότητες που απαιτείται να έχει λοιπόν ένας/μία μάγειρας που θέλει να φτάσει στην κορυφή, απαιτούνται και από τα μέρη μίας ερωτικής σχέσης, φαίνεται να υπονοεί ο γοητευτικότατος σεφ με το εντυπωσιακό τατουάζ ενός γιαπωνέζικου μαχαιριού, που έχει στο χέρι του. Η ωραία Μάγκι, ακρως γοητευμένη απ΄αυτόν τον παθιασμένο με την τέχνη του, άνδρα, είναι στην ουσία αυτή που κινητοποιεί κατά κάποιο τρόπο τον Κάρστεν, προς την επίτευξη του υψηλού στόχου : της απόκτησης ενός ιδιόκτητου ρεστοράν μεν, και της ανώτερης γαστρονομικής διάκρισης δε. «Πρέπει να έχεις το δικό σου εστιατόριο, και το δικό σου αστέρι Michelin», του λέει απολύτως σοβαρά,και ηθελημένα ή όχι, η Μάγκι ρίχνει λάδι στη φωτιά της διάκρισης που σιγοκαίει μέσα του.

Τα κοντινά πλάνα, ασφυκτικά κοντινά, στο ωραίο ζευγάρι,είναι αρκετά, ιδίως στις σκηνές της έντασης όταν η σχέση των δύο εστιατόρων φαίνεται πως έχει πάρει την κάτω βόλτα, ακριβώς επειδή αμφότεροι τρέχουν για το εστιατόριο. Μοιάζει να είναι η δουλειά τους, το τρίτο παιδί τους, ένα απαιτητικό παιδί, σκληρό και ανελέητο, που τους στερεί απ’την μικρή Χλόη και τον ακόμη πιό μικρό Αύγουστο. Έχει άραγε αδικο ο μικρούλης που ανησυχεί ότι το καταραμένο αστέρι, θα του κλέψει τη μαμά και τον μπαμπά ; έχει άδικο που ανησυχεί ότι τώρα που η μαμά κι ο μπαμπάς θα έχουν εστιατόριο, θα τρέχουν και δε θα φτάνουν ποτέ, και δε θα χουν σίγουρα χρόνο για τα παιδιά τους; Η ωραία Μάγκι όμως έχει τον τρόπο να τον καθησυχάσει, κι αυτόν και την αδελφή του. Όλα μοιάζουν υπό έλεγχο, όλα υποκύπτουν στο μεγαλεπήβολο όραμα του σεφ Κάρστεν, όπως υποκύπτουν οι πρώτες ύλες στα επδέξια χέρια της ομάδας του εστιατορίου (εξαιρετική η εναρκτήρια σεκάνς όπου παρακολουθούμε την προετοιμασία του μενού) για να παρασκευάσουν τα εδέσματα που θ’απολαύσουν οι πελάτες του.




 Είναι όμως;μπορεί να υπάρξει κάτι χωρίς τίμημα, κυριολεκτικό ή μεταφορικό; Αποτελεί τη μέγιστη ειρωνεία, το ότι η Μάγκι ήταν αυτή που έριξε την ιδέα της απόκτησης εστιατορίου, στον αγαπημένο της, επένδυσε όλες τις τις οικονομίες σ’αυτό το στόχο, και τώρα συνειδητοποιεί πως ο στόχος τους, έγινε θηλειά να τους πνίξει, χειροβομβίδα να διαλύσει τη σχέση τους. Και τι συμβαίνει όταν μιά ερωτική σχέση αρχίζει να κάνει τρύπες; το αναπόφευκτο : τρίτα πρόσωπα αρχίζουν να εμφανίζονται.

Χωρισμένη σε 5 μέρη, το καθένα με όνομα παρμένο απ΄το βασίλειο της γεύσης,η ταινία του Boe, μας θυμίζει ότι σ’αυτή την ιλαροτραγωδία που μας έλαχε και που λέγεται ζωή, όλα μα όλα, έχουν κάποιο αντάλλαγμα. Η ίδια η Μάγκι λέει στον αχώνευτο νεαρό σεφ Φρέντερικ, ότι όλα έχουν ένα κόστος, και ο κυνισμός της, επιστρέφει στο πανέμορφο πρόσωπό της σαν καπνογόνο,όταν πέφτει  θύμα εκβιασμού. «Διάλεξες τον Κάρστεν αντί εμένα» της λέει ο εραστής της, ο εκτός γάμου εραστής της, και η χρυσή ευκαιρία για το τρίτο πρόσωπο του δράματος, είναι ο περιζήτητος κριτής του οδηγού Michelin,που υποτίθεται πως θα επισκεφτεί το εστιατόριό τους.

«Τί έχει για σένα μεγαλύτερη σημασία; Ο άντρας σου, ή το αστέρι; » την ρωτάει ο…πεταμένος εραστής και η Μάγκι, του δίνει έμπρακτα την απάντησή της− άλλωστε όταν τότε στις αρχή της γνωριμίας τους, ο Κάρστεν την είχε ρωτήσει τι θέλει απ ΄τη ζωή της, εκείνη του απάντησε ευθαρσώς: «τα θέλω όλα». Και επειδή δεν ήταν άνθρωπος της κουζίνας, ίσως γιαυτό να μην θυμήθηκε πως «δε μπορείς να έχεις και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο»…

 


 

 

 Trivia : Ο οδηγός Michelin, αποτελεί την «βίβλο» της γαστρονομίας. Είναι μια σειρά ετήσιων οδηγών  για ξενοδοχεία και εστιατόρια, που εκδίδεται απ ΄την ομώνυμη γαλλική εταιρεία ελαστικών αυτοκινήτων,για πάνω από έναν αιώνα. Ο οδηγός αυτός απονέμει τα περίφημα αστέρια η κτήση ή απώλεια των οποίων, έχει καταλυτική επίδραση στην πορεία ενός εστιατορίου… 1 αστέρι απονέμεται στο εστιατόριο  που ξεχώρισε στην κατηγορια του. 2 αστέρια σημαίνουν ότι η μαγειρική ήταν άριστη και άξιζε την επίσκεψη, και 3 αστέρια απονέμονται όταν η κουζίνα είναι εξαιρετική,και άξιζε το ταξίδι. Οι επιθεωρητές του οδηγού, επισκέπτονται τα υπό αξιολόγηση εστιατόρια χωρίς ν’αποκαλύψουν την ιδιότητά τους, τα έξοδα καλύπτονται απ ΄την Michelin, και τους απαγορεύεται ν’αποκαλύψουν την ιδιότητά τους ακόμη και στους γονείς τους, ή να μιλήσουν σε δημοσιογράφους.

 



 

 

 

Σχόλια