Η νύχτα που βγήκαν τα μαχαίρια : House Of The Dragon, s.1/ep.7

 


Αφού απολαύσαμε στο 5ο επεισόδιο, το πρώτο μέρος της λαϊκής ρήσης «δεν υπάρχει γάμος χωρίς κλάματα, και κηδεία χωρίς γέλια», ήρθε και το εξαιρετικό 7ο επεισόδιο της σειράς, με τον τίτλο DRIFTMARK για να δούμε και το δεύτερο μέρος. Με μία άκρως υποβλητική εναρκτήρια σκηνή, όπου παρακολουθούμε το πολύ συγκινητικό έθιμο ταφής, του Οίκου Βελάρυον, ο κατά τα λοιπά με βαρύτατο πένθος, πρίγκηπας Ντέημον Ταργκέρυεν, σκάει στα γέλια, ενώ γίνεται η κηδεία της Λαίδης Λέηνα Βελάρυον. Ένα γέλιο,άκομψο, άκαιρο και βλάσφημο θα το έλεγα, δε φαίνεται όμως οι υπόλοιποι υψηλοί παριστάμενοι να εξέλαβαν την αντίδρασή του τόσο αρνητικά. Και ήταν όλοι εκεί, όλο το σόϊ των Ταργκέρυεν, και η οικογένεια της μακαρίτισσας βεβαίως, οι κόρες της( Λαίδη Μπέλα και Ρέηνα),ο παππούς τους, ο τρομερός Αρχοντας Κόρλις μετά της συζύγου του, πριγκίπισσας Ρενίς. Και φυσικά, δε θα μπορούσε να λείπει ο βασιλιάς Βισέρις, μετά της πανώριας συζύγου του Άλισεντ, το νέο Χέρι του βασιλιά (δηλαδή το παλαιό που επανέκαμψε μετά το…μπάρμπεκιου του 6ου επεισοδίου),οι γιοί τους, και η πριγκίπισσα Ρενίρα, μετά του συζύγου της σερ Λένορ Βελάρυον (ο αδελφός της πεθαμένης) και τα παιδιά τους (ή για να είμαστε πιο ακριβείς, τα παιδιά της Ρενίρα με τον τεθνεώτα σερ Χάροουιν).

Όπως λοιπόν στον 5ο επεισόδιο, σ’εκείνη την εξαιρετική σεκάνς του προ-γαμήλιου γλεντιού, είδαμε βλέμματα όλο νόημα ν’ανταλλάσσονται μεταξύ των προσκεκλημένων, έτσι και στην κηδεία της 2ης συζύγου του Ντέημον Ταργκέρυεν, το κουτσομπολιό, οι όλο νόημα ματιές και οι εύγλωττες σιωπές, δίνουν και παίρνουν. Ό,τι συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες, ιδίως τις πολυπληθείς που συγκεντρώνονται στον ίδιο χώρο επί τη ευκαιρία ενός τραγικού ή χαρμόσυνου συμβάντος, συμβαίνει κι εδώ, στο επιβλητικό κάστρο-κατοικία του ‘Αρχοντα Κόρλις Βελάρυον, του επονομαζόμενου και Sea Snake, που θρηνεί τον θάνατο της θυγατέρας του. Με εξαίρετη φωτογραφία δια χειρός Fabian Wagner (ιδίως τα πλάνα με τον Ντέημον και τη Ρενίρα, όπως και αυτά με την τρομερή δράκαινα Βέγκαρ, είναι υπέροχα),την υποβλητικη μουσική του Djawadi και ωραιότατες ερμηνείες, σ’αυτό το επεισόδιο οι αντίπαλοι εντός του Οίκου των Ταργκέρυεν συγκρούονται για πρώτη φορά μετωπικά, και το αποτέλεσμα είναι άκρως αιματηρό.Καθόλου τυχαία, η ωραία ‘Αλισεντ κοιτάζει με καχύποπτο ύφος την πρόγονή της, σα να φοβάται πως κάτι μαγειρεύει πίσω απ΄την πλάτη της. Καθόλου τυχαία επίσης,ο βασιλιάς (ένας εντελώς ερείπιο Βισέρις, πραγματικά για λύπηση) κοιτάζει όλο νόημα προς την πλευρά του αγέρωχου αδελφού του, και δεν διστάζει καθόλου να του κάνει ανοιχτή πρόταση να επιστρέψει στο Kings Landing και στο παλάτι φυσικά. Όσοι πάντως (μεταξύ αυτών κι εγώ) βιάστηκαν να συμπαθήσουν τον πρίγκηπα, και να θαυμάσουν τον αυτοέλεγχό του καθώς και την ανυποχώρητη άρνησή του να επιστρέψει στην Αυλή του βασιλιά, ας το ξανασκεφτούν διότι αυτό το επεισόδιο κρύβει πολλές εκπλήξεις. Και η μεγαλύτερη, που αποτέλεσε και την αφορμή (αλλά όχι την αιτία) για να γίνει το σόϊ μαλλιοκούβαρα, είναι η τολμηρότατη πράξη του πρίγκηπα ‘Εημοντ Ταργκέρυεν (τον υποδύεται ο Leo Ashton) ο οποίος φαίνεται πως υποφέρει σιωπηλά απ΄την καζούρα που του κάνει ο αδελφούλης του (το έτερο κάθαρμα,ο Έγκον, που μπεκρουλιάζει στην κηδεία, βαριέται επιδεικτικά και προφανώς εμμένει στην άποψή του για το ποιόν του αδελφού του : ”he is a twat″ είχε πεί γι’αυτόν, στο προηγούμενο επεισόδιο),και όπως όλοι αυτοί που πέφτουν θύματα ανελέητου χλευασμού και υποτίμησης, βάζει τα γυαλιά σ’ όλο το σόϊ, αφού κατορθώνει να υποτάξει στις διαταγές του, την τρομερή δράκαινα Vhagar, το θηλυκό δράκο που υπάκουε στη Λαίδη Λέηνα Βελάρυον, μέχρι τέλους, ως γνωστόν, τέλους της ωραίας θυγατέρας του master of Driftmark… Είναι αυτές οι σκηνές όπου η εξαιρετική φωτογραφία αλλά και τα CGI, μας προσφέρουν εντυπωσιακότατα πλάνα με το αποτρόπαιο ιπτάμενο ερπετό, να υπακούει στις εντολές που του δίνει παραλυμένος απ΄το φόβο του, ο πεισματάρης Εημοντ. Προφανώς σ’ ό,τι αφορούσε τους δράκους, ίσχυε το «όποιος πρόλαβε, τον δράκο βούτηξε», και τώρα πλέον ο δευτερότοκος γιός του Βασιλιά, μπορει να περηφανεύεται πως οδηγεί τον μεγαλύτερο δράκο του Γουέστερος, με την θανατερή αναπνοή (που ο θρύλος έλεγε πως μπορούσε να λιώσει την πανοπλία ενός ιππότη) και το μουγκρητό που προκαλούσε σεισμό μέχρι το Storms End.










Είναι πολύ καλά δασκαλεμένα τα παιδιά της ‘Αλισεντ,και η κλοπή του δράκου (ο οποίος δικαιωματικά ανήκε στην πρωτότοκη κόρη του Ντέημον Ταργκέρυεν) αποτελεί μια πρώτης τάξεως αφορμή για την αιματηρότατη συμπλοκή ξαδέλφων και θείων, μέσα στην άγρια νύχτα, με τους πυρσούς μόνο να ρίχνουν το φως τους και τον άνεμο να λυσσομανάει στα θεμέλια του κάστρου. Και είναι η συγκλονιστική σεκάνς μετά, στα ενδότερα του κάστρου, όπου οι γονείς των παιδιών, απαιτούν εξηγήσεις αλλά και εφαρμογή του δικαίου της ανταπόδοσης. Το «οφθαλμός αντί οφθαλμού» σε πλήρη εφαρμογή, αυτό τουλάχιστον ζητάει με οργή η ωραία βασίλισσα που βλέπει με απόγνωση ότι ο εντελώς διαλυμένος βασιλιάς σύζυγός της, παίρνει πάντα το μέρος της αγαπημένης του θυγατέρας. Είχε προηγηθεί κι εκείνη η απερίγραπτη σκηνή μετά την κηδεία, όπου ο κουρασμένος βασιλιάς ενημερώνει την σύζυγό του πως θ’αποσυρθεί για να ξεκουραστεί, αποκαλώντας την «’Εμμα»…τ’ όνομα της πρώτης συζύγου του, της βασιλισσας Εμμα.  Αν όμως η κατά μέτωπο σύγκρουση βασίλισσας και πριγκίπισας-διαδόχου του Θρόνου, μας σοκάρει, η εμφάνιση αυτού του αηδιαστικού, μουλωχτού ‘Αρχοντα Λάρις Στρονγκ, αυτή η αποκρουστική σιγανοπαπαδιά, με το δουλοπρεπές ύφος και το βλεμμα όλο λατρεία κι αφοσίωση προς την βασίλισσά του, πρέπει να μας τρομάξει. Εδώ φαίνεται να έχει τρομάξει η ίδια η ‘Αλισεντ (η Olivia Cooke είναι χάρμα οφθαλμών) με το φίδι που έχει φωλιάσει στον κόρφο της, με τη δική της συναίνεση φυσικά, η δική της ανοχή τα φταιει. Το βλεμμα του Λάρις προς την βασίλισσά του τα λέει όλα όπως και η απίστευτη ατάκα του : «αν είναι για ένα μάτι όλη η φασαρία, είμαι στη διάθεσή σας βασίλισσά μου» της λέει, υπονοώντας πως ευχαρίστως θα δεχόταν να του εξορύξουν τον ένα οφθαλμό προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίσθημα δικαίου της ‘Αλισεντ.

Αλλά και ο σερ ‘Οττο, βλέποντας τι έπαθε ο άκρως προσβλητικός εγγονός του, ζυγίζει τα πράγματα, τα κέρδη και τις απώλειες και αποφαίνεται στην βασίλισσα-θυγατέρα του, με ύφος που κάνει την ‘Αλισεντ να φρικιά : «δίκιο έχει ο μικρός, μπροστά σ’αυτό που κερδίσαμε− ολόκληρο δράκο− η απώλεια ενός ματιού είναι τίποτα»…






Οι εκπλήξεις όμως δεν σταματούν εδώ : αυτό το οποίο ήδη προοικονομήθηκε απ΄το 4ο επεισόδιο, γίνεται (χρόνια μετά σημειωτέον) πράξη, αφού όπως έχουμε πεί, η ενδογαμία είναι η αγαπημένη συνήθεια των Ταργκέρυεν, ακόμη κι αυτό το βλαμμένο ο ‘Εημοντ, το λέει με περισπούδαστο ύφος στον αδελφό του, όταν ψιθυρίζουν πίσω απ΄την πλάτη της αδελφής τους Χελένα και την «πετανε» ο ένας στον άλλο : «φυσικά και θα την παντρευτώ, αν το θελήσει η μητέρα, έτσι θα διατηρηθεί αγνό το αίμα των Ταργκέρυεν και θα γίνουμε πιο δυνατοί». Ο…τουρίστας θείος λοιπόν, που ειχε καλομάθει στις ανέσεις στα Pentos, επέστρεψε και υποκύπτει στη Ρενίρα η οποια εκλιπαρεί την στήριξή του, διότι «μόνη μου δε μπορώ να πολεμήσω τους Πράσινους» του λέει, και ο Ντέημον λιώνει. Όλα βολικά τους έρχονται εκεί στο σόϊ : χήρος τεθλειμένος ο Ντέημον, χήρα και η ανεψιά πριγκίπισσα (και όχι, δεν είναι χήρα λόγω του σερ Χάροουιν Στρονγκ…) οπότε τι αποτελεσματικότερη παρηγοριά, απ΄το να ενώσουν τον πόνο τους οι δύο συγγενείς; με την παρουσία των παιδιών αμφοτέρων, σε μία τελετή που σφραγίζει το επεισόδιο, εκ παραλλήλου με ένα εντελώς απρόσμενο (και γιαυτο εξαιρετικό) plot twist. Εκτός από αιμομείκτες είναι και αδίστακτοι δολοφόνοι οι Ταργκέρυεν, ή για να είμαστε πιό σωστοί, πειστικότατοι ηθικοί αυτουργοί. Κι ακόμη δεν έχουμε φτάσει στον Χορό των Δράκων.

 

 

Trivia : Οι εντολές του πρίγκηπα 'Εημον προς την τρομερή δράκαινα Vhagar, λέχθηκαν στα high Valyrian φυσικά, και σημαίνουν τα εξής (κατά πως πληροφορηθήκαμε από άρθρο στο διαδίκτυο) : dohaeras (υπάκουσε/υπηρέτησε),lykiri (ήρεμα! / ηρέμησε ) και soves (πέτα ). Υπάρχει βεβαίως και το περίφημο drakarys το οποίο υποθέτω πως σημαίνει "κάντους ψητούς", και ο 'Εημον ακόμη δεν το έχει εκστομίσει, ενώ αντιθέτως ο στρουμπουλός πρίγκηψ Τζεσέρις (το ένα σπλάχνο της Ρενίρα), το πρόφερε με μέγιστη χαιρεκάκια στο 6ο επεισόδιο, σ'εκείνη τη φοβερή σεκάνς μέσα στο dragon pit, όπου και το δύσμοιρο προβατάκι έγινε ψητό και καταβροχθίστηκε επί τόπου, απ΄τον έτερο φρικτό δράκο, τον Vermax.

 


















Σχόλια