Αιμομειξίας το θέαμα, σοφία πρόσχωμεν : House Of The Dragon, s.1/ep.6

 


Καταιγιστικές εξελίξεις και νέα δεδομένα, έφερε το τρομερό 6ο επεισόδιο της σειράς, με τον ενδεικτικό τίτλο The Princess And The Queen, αναφερόμενο βεβαίως στις δύο κυρίες που έχουν τον βασιλιά Βισέρις στη μέση, ούτων ειπείν : την πριγκίπισσα Ρενίρα Ταργκέρυεν απ΄τη μια, και τη βασίλισσα ‘Αλισεντ (queen consort, για να είμαστε ακριβείς), απ΄την άλλη, οι οποίες όπως πολύ εύστοχα σχολίασε κάποιος «ετοιμάζονται να χυμήξει η μία στο λαιμό της άλλης».

‘Εχουν περάσει 10 χρόνια απ΄τα γεγονότα που παρακολουθήσαμε στο εξαιρετικό 5ο επεισόδιο. Η τέως πανέμορφη, πριγκίπισσα Ρενίρα, από επιθυμητή, φρέσκια και λεπτή σαν μίσχος λουλουδιού μετέφηβη, είναι πλέον 33 ετών και άκρως καρπερή (αν θυμάστε , αρνιόταν με πάθος να καταντήσει παιδομηχανή) αφού έχει ήδη 2 γιούς, τον πρίγκηπα Τζεσέρις και τον πρίγκηπα Λουσέρις (ποιος είχε τη φαεινή ιδέα να βάλει τη μάνα τους να τους προσφωνεί με τα υποκοριστικά Jace και Luke λες και μιλάμε για καμιά επιφανή οικογένεια του 20ου αιώνα, δεν ξέρω) και γεννάει μετά πολλών και αιματηρότατων κόπων, και το τρίτο αγόρι, το οποίο θα ονομαστεί Τζόφρι. Και αν η επιλογή αυτού του ονόματος, σας προξενήσει την ίδια ειρωνική απορία που προκάλεσε στην ωραία βασίλισσα ‘Αλισεντ (μια υπέροχη Olivia Cooke, η οποία πήρε τα ηνία του ρόλου απ΄αυτό το επεισόδιο, απ ΄την επίσης πολύ καλή Emily Carey), σας θυμίζω ότι Τζόφρι λεγόταν ο… εραστής του σερ Λένορ Βελάρυον, που μας άφησε χρόνους, μετά το βρωμόξυλο που έφαγε απ΄τον ιδιαιτέρως τσαντισμένο σερ Κρίστον Κόουλ, διότι ως γνωστόν «καλύτερα να σου βγεί το μάτι, παρά τ’ όνομα».

 Η μέγιστη ειρωνεία βεβαίως, είναι ότι τα τέκνα της Ρενίρα (η οποία είναι κατάξανθη ως βέρα απόγονος της φυλής των Valyrian) είναι καστανομάλλικα, και τα δύο πολύ συμπαθητικά αγοράκια έχουν σκούρα μαλλιά, και κάνουν όλους στο Red Keep να ψιθυρίζουν πίσω απ΄την πλάτη της πριγκίπισσας, αυτό που δεν τολμάνε φυσικά να πούν φωναχτά : ότι τα τρία αγόρια της, τα εγγόνια του Βισέρις μεν, ανήψια των ετεροθαλών αδελφών της δε (δηλαδή των 3 παιδιών που έχει ο Βισέρις με την ‘Αλισεντ Χάϊταουερ), μοιάζουν σκανδαλιστικά, όχι στον επίσης κατάξανθο πατέρα τους,αλλά σε κάποιον άλλο... Η εύλογη ερώτηση βεβαίως, είναι : «γιατί, στη μάνα τους δεν μοιάζουν;» αλλά στο σεξιστικό σύμπαν του Γουέστερος, σημασία έχει ποιος είναι ο πατέρας τους κι όχι η μάνα τους, κι ας λέει πολύ ωραία η Ρενίρα «theres only one bleeding” στον σύζυγό της σερ Λένορ. Ισορροπία του τρόμου επικρατεί στο παλάτι, με την βασίλισσα να έχει κι αυτή 3 παιδιά, τα δύο αγόρια (οι Ty Tennant  και Leo Ashton, ντυμμένοι στα πράσινα βελούδα, μοιάζουν σαν μακρινά αντίγραφα των πριγκίπων του Πύργου [Εδουάρδος V και Ριχάρδος-Δούκας της Υόρκης] της εποχής του περίφημου Πολέμου των Ρόδων), αλλά με το πλεονέκτημα, αυτή να τα έχει κάνει εντός γάμου (της) με τον βασιλιά Βισέρις. Μπερδευτήκατε ε;

Το ότι η ενδογαμία (και συνεπαγόμενη αιμομειξία) είναι αγαπημένη συνήθεια του Οίκου των Ταργκέρυεν, έχει παρατηρηθεί αρκετές φορές σ’αυτά τα επεισόδια αλλά δεν έχει καμία επίπτωση αυτό φυσικά, στις εξωφρενικές προτάσεις γάμου που εκφέρονται ένθεν κι ένθεν, με πιο πρόσφατη την πρόταση που κανει ενώπιον και των υπολοίπων μελών του Privy Council του βασιλιά, η πρωτότοκη κόρη του, η Ρενίρα (η Emma DArcy έχει έναν τσαμπουκά, αλλά φοβάμαι πως επί του παροντος, στη μνήμη μένει η προκάτοχός της, Milly Alcock) προς την βασίλισσα Άλισεντ : προτεινει λοιπόν, να τελεστεί γάμος ανάμεσα στον γιό της Τζεσέρις (που θα κληρονομήσει το Θρόνο απ΄αυτήν όταν πεθάνει) και στην κόρη του βασιλιά με την Άλισεντ, την Χελένα( η οποία σημειώστε πως είναι ετεροθαλής αδελφή της Ρενίρα, αφού έχουν τον ένα γονιό κοινό [ο Βισέρις] και διαφορετικές μητέρες: η Ρενίρα είχε μητέρα την βασίλισσα Έμμα, ενώ η Χελένα την ‘Αλισεντ). Ποιο είναι λοιπόν το απολύτως τρελό που θα έχουμε αν αυτή η πρόταση γίνει δεκτή τελικά; η Χελένα θα είναι ταυτόχρονα και νύφη της Ρενίρα, η οποία παντρεύεται τον ανεψιό της (Τζεσέρις)….

 












Κι αν όλα αυτά, δικαιολογημένα, προκαλούν από οξεία ημικρανία μέχρι αποστροφή, δεν είναι και οι μόνες εκπλήξεις που μας επιφυλάσσει αυτό το επεισόδιο. Νέες συμμαχίες και «φιλίες» έχουν εδραιωθεί, όπως αυτή ανάμεσα στην Άλισεντ και τον σερ Κρίστον, αμετακίνητα ιππότης της βασιλικής φρουράς, αλλά και εκπαιδευτής των 4 πριγκήπων. Και είναι αξιοσημείωτη όχι μόνο η ουδέτερη έως απαξιωτική στάση του σερ Κρίστον απέναντι στην Ρενίρα (χαρακτηριστικότατη η σκηνή όπου συναντιούνται ενώ αυτή πηγαίνει τον νεογέννητο γιό της, στη βασίλισσα) αλλά και το πως την αποκαλεί ενώ μιλάει εμπιστευτικά με την Άλισεντ : spoiled cunt τη λέει, και δεν μετριάζονται οι εντυπώσεις επειδή αμέσως τα μαζεύει πανικόβλητος. Αλλα δεν κινδυνεύει αυτός, είναι έμπιστος της βασίλισσας. Η Άλισεντ, μία πανωραία φιγούρα (απείρως ωραιότερη απ’ την Ρενίρα, άλλωστε η Άλισεντ έχει τη φήμη της ωραιότερης γυναίκας των 7 βασιλείων), με μακριά ξέπλεκα μαλλιά, ντυμένη πάντα στα πράσινα (αυτό το πράσινο του Οίκου των Χάϊταουερ), μια Σαλώμη που μοιάζει να χει ανέβει σκάλες ως προς την αυτοπεποίθηση που δείχνει, ακόμη και όταν μιλάει στον σύζυγο και βασιλιά… Γιατί ο δύστυχος Βισέρις δεν είναι αυτό που ήταν 10 χρόνια πριν. Με αραιωμένα μαλλιά, και εμφανώς καταβεβλημένος, με ένα χέρι μόνο (!!!!), σέρνεται απ΄τα διαμερίσματά του, στις συνεδριάσεις του Privy Council κι από κεί πάλι πίσω, με την ωραία Άλισεντ να παρίσταται στις συνεδριασεις, και να τον φροντίζει τρυφερά,χωρίς βεβαίως να ξεχνά τις δικές της επιδιώξεις : να δεί τον μεγαλύτερο γιό της, πρίγκηπα Έγκον (ένας πανέμορφος Ty Tennant) να κάθεται στον Σιδερένιο Θρόνο. Έχουμε λοιπόν αρκετά στοιχεία που μας προετοιμάζουν για τον εμφύλιο εντός του ένδοξου Οίκου, ήδη η βασίλισσα και η πρόγονή της Ρενίρα, επιδεικνύουν αντιπαλότητα, με την Αλισεντ, από γλυκειά, συνεσταλμένη και ίσως τρομοκρατημένη κυρία της Αυλής, να έχει εξελιχθεί σε γεμάτη πυγμή βασίλισσα, με παμπόνηρους συμμάχους : η μεγάλη έκπληξη αυτού του επεισοδίου, είναι ο μουλωχτός,παραπληγικός Αρχοντας Λάρις Στρονγκ (ο ένας εκ των 2 γιών του Χεριού του Βασιλιά), ο οποίος αποδεικνύεται στοχαστικός, πανούργος και άκρως επικίνδυνος.

«Μάτι και αυτί» της βασιλισσας Άλισεντ, ο παρατηρητικός, λιγομίλητος και χαμηλότονος ‘Αρχοντας, έχει αναπτύξει στο έπακρο άλλες ικανότητες, αυτές του παρασκηνίου, αφού το ‘χε η άπονη τύχη του να μην έχει τα προσόντα για να διακριθεί στο πεδίο της μάχης. Δεν είναι ούτε ωραίος ούτε σεξι ο Λάρις Στρόνγκ (όπως είναι ο σερ Κριστον ας πούμε, ή ο νεαρός πρίγκηπας Έγκον, ή ακόμη κι ο αδελφός του, ο σερ Χάροουιν- πλέον Διοικητής της City Watch),ούτε επιθυμητός είναι, ούτε κάνει τις δεσποσύνες στο Kings Landing να καρδιοχτυπούν και να κοκκινίζουν. Αυτός σκέφτεται, και παρατηρεί επισταμένως, τους πάντες και τα πάντα. Μελετάει, στοχάζεται και φιλοσοφεί την άδικη μοίρα του, τον τραγέλαφο της ζωής,και την προτίμηση που του δείχνει η ωραία βασίλισσά του, η οποία αγανακτεί που δεν βρίσκεται «ένας επιτέλους εδώ χάμω να πάρει το μέρος μου», όπως του παραπονιέται στην εκπληκτικη τελευταία σεκάνς του επεισοδίου. Μα είναι δυνατόν να χαλάσει χατήρι ο Άρχοντας Λάρις, σ’αυτή τη γυναίκα;







Ποιός είναι πιο επικίνδυνος από έναν ηγεμόνα; Μα ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω του, αυτός που τον συμβουλεύει, που του προσφέρει τη λύση όταν βρίσκεται σε δίλλημα, αυτός που του ψιθυρίζει στ’αυτί σαν υποβολέας.

Και ο Ντέημον; Με τα κουτσομπολιά περί του ποιος είναι ο πατέρας των παιδιών της πριγκίπισσας Ρενίρα, ν’απασχολούν το παλάτι, κανείς δε φαίνεται ν’ασχολείται με το πού στο διάτανο έχει εξαφανιστεί ο πρίγκηπας Ντέημον. Ο, για άλλη μια φορά εξαιρετικός στο ρόλο, Matt Smith, πλάθει έναν Ντέημον κατά τι πιό ήρεμο, ή πιό αδιάφορο. Αδιάφορο και ίσως αηδιασμένο με το ατέρμονο κυνήγι της διαδοχής, όπως λέει στην πανωραία σύζυγό του Λαίδη Λέηνα Βελάρυον (την υποδύεται η Nanna Blondell), που απολαμβάνει την παρατεταμένη επίσκεψή του στο Pentos, πίνει τα ανυπόφορα για τα γούστα του κρασιά της περιοχής, και διαβάζει στις μεγαλοπρεπείς βιβλιοθήκες για ένδοξους δρακοκαβαλάρηδες, όπως του επισημαίνει ενοχλημένη η ωραία σύζυγό του,η ατρόμητη καβαλάρισσα του μεγαλύτερου δράκου στον κόσμο (της τρομερής δράκαινας Vaghar) που μας χαρίζει τη συγκλονιστικότερη σκηνή αυτού του επεισοδίου, πιστεύω.

Με τα…ενοχλητικά εμπόδια να έχουν εξαφανιστεί (και προκαλεί σοκ, το πως  εξαφανίστηκαν) και την Ρενίρα ν’ανακοινώνει στον σύζυγό της, ότι θα φύγει απ΄το παλάτι και θα πάει να ταμπουρωθεί στην επίσημη κατοικία των Ταργκέρυεν- το περίφημο Dragonstone φυσικά (είναι και Αρχόντισσα του καστρου συν τοις άλλοις, μην ξεχνάμε),αναμένονται κι άλλες εξελίξεις στα επόμενα επεισόδια : θα επιστρέψει άραγε ο συντετριμμένος Ντεημον, μετά των θυγατέρων του (δεν έχει ανδροσπέρματα φαινεται, ο νταής πρίγκηπας) στο Dragonstone και αυτός; Ή όχι; Και η ωραία ερωμένη του, η πρώην πόρνη Μυσάρια πού έχει εξαφανιστεί; Ο σερ Όττο θα επιστρέψει στο παλάτι δίπλα στον βασιλιά; Και το ερώτημα δεν είναι αν θα θέλει ο ίδιος να επιστρέψει, αλλά αν θα τον θέλει ο Βισέρις, ο οποίος του είχε αιτιολογήσει αν θυμάστε, την απόφασή του να τον καθαιρέσει από Χέρι του. Πάντως και να ξαναεπιστρέψει ως Χέρι, ο σερ Όττο, το αριστερό χεράκι του ταλαίπωρου βασιλιά,δεν ξαναφυτρώνει….

 

Trivia: Ο Ty Tennant, ειναι γιος του επίσης ηθοποιού David Tennant.

 


 









Σχόλια