'Ερωτας, Θάνατος και...εκπληκτικά γραφικά

 


Δε θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη συνέχεια της εξαιρετικής σειράς animation LOVE,DEATH +ROBOTS του 2019, απ΄τις 2 επόμενες σεζόν που ακολούθησαν τον Απρίλιο του 2020(με 8 επεισόδια) και τον Μάϊο του 2022(με 9 επεισόδια) αντιστοίχως. Τα διαφορετικά είδη, τα εκπληκτικά γραφικά και οι πολύ ενδιαφέρουσες ιστοριούλες συνεχίζονται και σ’αυτές τις σεζόν με τα τρία βασικά θέματα του τίτλου να μην συνυπάρχουν απαραιτήτως, αλλά να κάνουν εντονότατη την παρουσια τους σε κάθε επεισόδιο, με τον θάνατο και τις (προηγμένες) μηχανές να κυριαρχούν.

Στην ουσία, ανείπωτη φρίκη και δυστοπία μας παρουσιάζουν τόσο θεαματικά και αυτές οι σεζόν, με την διάρκεια του κάθε επεισοδίου να μην ξεπερνά τα 20 λεπτά. Προσωπικά κατενθουσιάστηκα εκ νέου, αλλά θεωρώ πως κάποιες ιστορίες απ’την κάθε σεζον (απ’την 2η οι : Automated Customer Service, Ice,All Through The House, The Tall Grass και The Drowned Giant και απ΄την 3η οι : Bad Travelling, The Very Pulse Of The Machine, Night Of The Mini Dead,Swarm και In Vaulted Halls Entombed) ξεχωρίζουν όχι μόνο για την υπέροχη σχεδίαση των γραφικών τους, αλλά και για τις ιστορίες που αφηγούνται.

Ηλεκτρική σκούπα-ρομπότ υψηλής τεχνολογίας, αρχίζει να παίρνει πρωτοβουλίες και να θέτει σε σοβαρό κίνδυνο (εξόντωσης) την ιδιοκτήτριά της, προσφέροντάς μας ένα απολαυστικότατο,κωμικοτραγικό σχόλιο πάνω στον ακραίο αυτοματισμό και τις υπερσύγχρονες ανέσεις των ανθρώπων της μεγαλούπολης. Πως από κυρίαρχος υποτίθεται, των οικιακών υπερσύγχρονων συσκευών, καταντάς σκλάβος τους και…φυγάς της δολοφονικής μανίας τους αποτυπώνεται ωραιότατα στην 1η ιστοριούλα της 2ης σεζόν με τον τίτλο Automated Customer Service. Και αν η εύπορη κυρία-ιδιοκτήτρια ενός στρουμπουλού κατοικιδίου επίσης, το σκάει πανικόβλητη απ’την υπερσύγχρονη, πολυτελή οικία της, στην 2η ιστορία με τον τίτλο Ice,βλέπουμε τους γενετικά τροποποιημένους να έχουν αποικίσει τον πλανήτη, όχι τη Γη, αυτή έχει προ πολλού περάσει στην ανυπαρξία, με τους ελάχιστους μη τροποποιημένους κατοίκους, να γίνονται αντικείμενο χλεύης σε καθημερινή βάση. Εκπληκτικά γραφικά και σ’αυτή την ιστοριούλα και επίδειξη των θεαματικών ικανοτήτων που διαθέτουν οι γενετικά τροποποιημένοι έφηβοι οι οποίοι κατά τα λοιπά συμπεριφέρονται όπως όλοι οι έφηβοι ανα τις εποχές.













Ακριβως το διαφορετικό στυλ σχεδίασης, των διαφόρων animation studios που συμμετέχουν, κάνει must-watch τη σειρά, ιδίως για τους λάτρεις αυτού του ειδους. Απ’το ψυχρό,και απολύτως καθηλωτικό στυλ της 2ης ιστοριας, περνάμε σ’εντελώς διαφορετική ατμόσφαιρα με τις ιστορίες 5,6 και 8(αυτή βασίστηκε σε σύντομη ιστορία του J.G.Ballard). Η 6η ιστοριούλα αποτελεί μια απολύτως τρομακτική αξιοποίηση του διαχρονικού κλισέ για τον Αη Βασίλη που καταγράφει σε λίστα τις αταξίες των μικρών παιδιών, και την παραμονή της πρωτοχρονιάς, τ’ανταμείβει αναλόγως… η ερώτηση που προφέρει η παραλυμένη απ΄τον τρόμο Λέα τα λέει όλα : «δηλαδή τι θα συνέβαινε αν έκρινε πως ήμασταν κακά παιδιά;» . Φοβερή ατμόσφαιρα και σχεδίαση που θυμίζει σελίδες λογοτεχνικού έργου, διαθέτουν οι ιστοριούλες 5 και 8, με την τελευταία ν’αφηγείται ένα απίστευτο κυριολεκτικά, περιστατικό : ένας γίγαντας, ναι γίγαντας, έχει ξεβραστεί στην ακτή με τους κατοίκους ν’αντιδρούν σα να πρόκειται για κάτι απολύτως φυσιολογικό, σα να ήταν μια γιγαντιαία φάλαινα αυτό το ογκώδες πλάσμα. Τα υπέροχα γραφικά αυτής της ιστορίας αποδίδουν ακριβώς αυτή την αίσθηση της κλίμακας και τονίζουν τη δυσυμετρία ανάμεσα στους ανθρώπους και σ’αυτό το πλάσμα που κείτεται νεκρό κι απολύτως εκτεθειμένο στην «παρενόχληση» απ ΄τους περίεργους επισκέπτες.Δεν μας αποκαλύπτεται πως κατέληξε στην ακτή, αλλά κυρίως πως είναι δυνατόν αυτό το πλάσμα να υπήρξε.

Το δέος για τον θεατή,συνεχίζεται και στην 3η σεζόν, όπου βλέπουμε τα υπέροχα  Bad Travelling και The Very Pulse Of The Machine. Η αηδία και ο απερίγραπτος τρόμος ταξιδεύουν μαζί με το πλήρωμα του ιστιοφόρου που κυνηγάει καρχαρίες. Εξαιρετική σχεδίαση και μια κλειστοφοβική ιστορία με τον πανικό να προέρχεται όχι απ΄τον περιορισμό πολλών ανθρώπων σε μικρό χώρο, όπως είναι ένα ιστιοφόρο, αλλά απ΄το απαίσιο, αηδιαστικό…μυστικό που κρύβεται στ’αμπάρια του. Και αν η θάλασσα κρύβει απαίσια και δολοφονικά πλάσματα, εκεί ψηλά στο Διάστημα τα πράγματα φαίνονται σχεδόν ειδυλλιακά. Σχεδόν, γιατι η αστροναύτης Μάρθα Κίβελσον αγωνίζεται για τη ζωή της ολομόναχη πάνω σ’έναν απ΄τους δορυφόρους του πλανήτη Δία. Η παραίσθηση, το σοκ και το δέος εναλλάσσονται, με το φοβερό φινάλε να επιτείνει αυτή την αίσθηση. Εντελώς αξιοπρόσεκτη είναι και η τελευταία ιστοριούλα της σεζόν, με τον τίτλο Jibaro, το όνομα ενός ιππότη, και με την ιστορία του ν’αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον πείραγμα του περιστατικού με τον Οδυσσέα που βούλωσε με κερί τ’αυτιά του για να προστατευθεί απ’ το μαυλιστικό τραγούδι των Σειρήνων, διότι κι εδώ, μια σειρήνα καλυμμένη με εντυπωσιακά στολίδια, παρασύρει στο χαμό και τον αλληλοσπαραγμό με την φωνή της, κρυμμένη στη ζούγκλα του Πουερτο Ρίκο.

 

 

 


 

 

Trivia :

·        Οι στίχοι του W.Wordsworth που ακούγονται στην 3η ιστορία της 3ης σεζόν, είναι απ΄το ποίημά του She Was A Phantom Of Delight. Η Mackenzie Davis, δανείζει τη φωνή της στην αστροναύτη Κίβελσον.

    ‘Ενα επεισόδιο της 3ης σεζόν, είναι συνέχεια της ιστοριούλας της 1ης σεζόν : Three Robots.

  Τον Αυγουστο φέτος, ανακοινώθηκε πως η σειρά πάει και για 4η σεζόν.

 

 

·























 

 

 

 

 

 

 

Σχόλια