Κατά τον βασιλιά, κι η θυγατέρα του : House Of The Dragon, s.1/ep.1

 


Χρόνος 110 A.D (κατά κάποιους υπολογισμούς 112), είναι η δέκατη κατά σειρά χρονιά της βασιλείας του Βισέρις Ταργκέρυεν-εγγονού του Τζεχέρις ο οποίος διαισθανόμενος ότι κόντευε η ώρα που θα συναντούσε τους προγόνους του, συγκάλεσε πριν από εννέα χρόνια συμβούλιο για να εκλέξει τον διάδοχό του. Τον φυσικά, και σε καμία περίπτωση την, αφού στα 7 Βασίλεια του Westeros γυναίκα- μονάρχης θα ήταν κάτι ανήκουστο.

Η τηλεοπτική σειρά spin-off του θρυλικού GoT, με τον τίτλο HOUSE OF THE DRAGON έχει ήδη ξεκινήσει, μπάζοντάς μας με άκρως εντυπωσιακό τρόπο στα ενδότερα της δυναστείας των Ταργκέρυεν, αυτής της οικογένειας που κυβέρνησε στο Γουέστερος για 3 αιώνες, δημιουργώντας υψηλές προσδοκίες για τα υπολοιπα 9 επεισόδια (της α’ σεζόν τουλάχιστον).

Με φοβερά σκηνικά-κοστούμια, ωραιότατες ερμηνείες (ιδίως απ ΄τους Paddy Considine, Milly Alcock και Matt Smith), και φυσικά τους τρομερούς δράκους των Ταργκέρυεν, αυτές τις μεγαλοπρεπείς και εντελώς επικίνδυνες ιπτάμενες σαύρες, με τα φτερά και τις φλόγες σ’εφεδρεία, η σειρά που ήρθε για να…παρηγορήσει όλους εμάς τους φανατικούς θαυμαστές του Game Of Thrones, για το (όπως πολλοί σχολίαζαν) φιάσκο της τελευταίας σεζόν, φαίνεται πως θα μας αποζημιώσει και με το παραπάνω, προσφέροντάς μας μία χορταστικότατη ματιά στα ενδότερα της τρανής δυναστείας, 172 χρόνια (όπως διαβάζουμε στην έναρξη του 1ου επεισοδίου) πριν τη δολοφονία του Τρελού Βασιλιά Έρις, απ΄τον Τζέημι Λάνιστερ ως γνωστόν, και τη γέννηση της κόρης του Ντενέρις Ταργκέρυεν. Νομίζατε μήπως ότι επειδή ο καλός και μετριοπαθής βασιλιάς Βισέρις (ένας πολύ πολύ καλός Paddy Considine) κυβερνά το Γουέστερος επί 9 χρόνια ειρηνικά, όλα βαίνουν καλώς εκεί στο παλάτι; Ο προσεκτικός θεατής,στην μεγαλειώδη εναρκτήρια σεκάνς, θα πρόσεξε το γεμάτο συγκρατημένη πίκρα ύφος της πριγκίπισσας Ρενίς Ταργκέρυεν (την υποδύεται η Eve Best) όταν ο βασιλέας Τζεχέρις ανακοινώνει με όλους τους τύπους, τ’όνομα του διαδόχου του, Βισέρις. Καθόλου τυχαία το παρωνύμιο της Ρενίς είναι The Queen That Never Was, η παρ’ολίγο βασίλισσα, αυτή που θα γινόταν βασίλισσα, ήταν ισχυρή υποψήφια, αλλά έχασε απ΄τον ξάδελφό της, από έναν άντρα. Μία λοιπόν άκρως δυσαρεστημένη πρικίπισσα στην Αυλή του νέου βασιλιά, δεν είναι κάτι που προσπερνάς εύκολα, ιδίως αν σκεφτούμε τι έχουν κάνει (ή τι έχουν συμβουλεύσει/βοηθήσει αλλους να κάνουν για λογαριασμό τους) οι δυσαρεστημένοι που διαγκωνίζονται για μια θέση εξουσίας, ανά τις εποχές. Το ότι υπάρχει άρρεν βασιλιάς στον περίφημο Σιδερένιο Θρόνο βέβαια, δεν μας εμποδίζει να εστιάσουμε στο πρωτότοκο παιδί του Βισέρις, στην κατάξανθη, ωραία, έξυπνη και δεινή δρακο-καβαλάρισσα Ρενίρα Ταργκέρυεν (η εξαιρετική Milly Alcock, που μάλλον τρώει λάχανο την έτερη νεαρή Emily Carey, η οποία υποδύεται την έμπιστή της-καλύτερη φίλη της, ‘Αλισεντ Χάϊταουερ- θυγατέρα του Χεριού του Βασιλιά, Ότο Χάϊταουερ [ο μέχρι στιγμής, συγκρατημένος στην ερμηνεία του θα έλεγα, Rhys Ifans] ). “I want to fly with you on dragonback, see the great wonders across the Narrow Sea and eat only cake “ λέει η ωραία έφηβη πριγκίπισσα-αγαπημένο μοναχοπαίδι του βασιλιά, στην κολλητή της, και την εκπλήσσει ευχάριστα όταν της αποδεικνύει πως είναι καλή μαθητρια και γνωρίζει το ένδοξο παρελθόν της φαμίλιας της.

Και η γλυκειά Άλισεντ, γελάει σοκαρισμενη με την αθυροστομία της νεαρής, λατρεμένης από όλους πριγκίπισσας. Να είσαι ωραία, νέα και πριγκίπισσα, να είσαι η χαϊδεμένη του βασιλιά που κυβερνάει σ’ολόκληρο το Γουέστερος, και να είσαι και η αδυναμία (κατά πως φαίνεται), του «μαύρου πρόβατου» της δυναστείας των Ταργκέρυεν−ο βίαιος, παρορμητικός,γυναικάς και μικρότερος αδελφός του Βισέρις, ο διαβόητος Ντέμον Ταργκέρυεν (ένας πειστικότατος Matt Smith που πολλοί έσπευσαν να τον παρομοιάσουν με τον αλαζονικό και δολοπλόκο Τζέημι Λάνιστερ της α’ σεζόν του GoT) − οποία τύχη…

 







 Πως θεωρείσαι βέβαια τυχερό κοράσι επειδή ο βασιλέας πατέρας σου, σ’εχει αγγαρέψει με το θεάρεστο έργο του οινοχόου στις συνεδριάσεις του Μικρού Συμβουλίου, είναι συζητήσιμο, και αυτή η συγκεκριμένη σκηνή όπου η ξανθή (ανήλικη ακόμα) πριγκίπισσα, γεμίζει τα ποτήρια των ομοτράπεζων στη σύσκεψη, έχει τη σημειολογία της : κάποιος ευαίσθητος περί τους γυναικείους αγώνες,θα μπορούσε να τη θεωρήσει υπόμνηση του περιορισμένου ρόλου των γυναικών στη λήψη αποφάσεων/άσκηση εξουσίας, στην ισόβια καταδίκη τους να βλέπουν τα πάντα εκ του μακρόθεν, πίσω απ΄τις βαριές κουρτίνες των μεγάλων αιθουσών, ή ακούγοντας από σπόντα τις συζητήσεις των αρσενικών, κάνοντας κάποιο χαμαλίκι. Η ωραία και ξεροκέφαλη Ρενίρα όμως (που απέχει απ΄την μακρινή συγγενή της Ντενέρις, 200 χρόνια και 9 γενιές) φαίνεται πως ξέρει να περιμένει, ν’ακούει και να παρατηρεί. Τι κι αν είναι το χαϊδεμένο του βασιλιά Βισέρις, όταν όλοι αδημονούν για τον αρσενικό διάδοχο που έχει λυσσάξει ν’αποκτήσει ο ηγεμόνας των 7 Βασιλείων; Είναι χαρακτηριστικότατα τα λόγια της (πάλι) εγκυμονούσας βασίλισσας μητέρας της Ρενίρα προς αυτήν : «εμείς υπηρετούμε το βασίλειο, γεννώντας παιδιά. Αυτό είναι το πεδίο της μάχης για μας» της λέει για να φρίξουμε εμείς, αλλά και η μικρή Ρενίρα, που άλλα όνειρα έχει και της τα μαρτυράει ανερυθριάστως.

Πρέπει να έρθει το φινάλε του επεισοδίου, να έχει αιματοκυλίσσει το King’s Landing ένας σαλταρισμένος (απ΄τα νέα του αστυνομικά καθήκοντα μάλλον) πρίγκηπας Ντέμον Ταργκέρυεν-διοικητής της Αστυνομίας της πόλης, και η απρέπεια του τελευταίου προς τον νεογέννητο (αλλά χωρίς τύχη) γιό του Βισέρις, για να αρχίσει ν’αδειάζει ο δρόμος που θα φέρει την κατάξανθη Ρενίρα στην «πιο επικίνδυνη καρέκλα ολόκληρου του βασιλείου» όπως την προειδοποιεί ο συντετριμμένος πατέρας της σε μια κομβικής σημασίας σκηνή πριν το πανηγυρικό φινάλε αυτού του επεισοδίου. Η γεμάτη άγχος έκφραση της Ρενίρα, μαρτυρά ότι άκουσε πραγματικά τα λόγια του πατέρα της, πριν την ονομάσει δημοσίως, διάδοχό του : ο δρόμος προς τον Σιδερένιο Θρόνο (ένα άσχημο, μη συμμετρικό και πελώριο κάθισμα, κατά την περιγραφή του G.R.R.Martin) είναι μακρύς και σπαρμένος με πτώματα, και άφθονες δολοπλοκίες. Και πολύ σεξ βεβαιως, κατά προτίμηση ανάμεσα στα μέλη της δυναστείας των απογόνων της φυλής των Βαλύριαν (των Ταργκέρυεν δηλαδή), ο γυναικάς και επικίνδυνος θείος της Ρενίρα, ο Ντέμον Ταργκέρυεν είναι υπολογίσιμη απειλή γιαυτήν, και φρόντισε να κάνει γνωστό το μαράζι του : «10 χρόνια κυβερνάς, και δε με όρισες ποτέ Χέρι σου» λέει με οργισμένο παράπονο ο…άτακτος πρίγκηπας, στον βασιλιά του, και ετοιμάζεται να φάει την κατραπακιά όταν ο Βισέρις τον ξαποστέλνει απ ΄την Αυλή αφενός, του ανακοινώνει ότι όρισε κληρονόμο του θρόνου (του), την μοναχοκόρη του Ρενίρα,αφετέρου.

10 επεισόδια (σχεδόν ωριαία) η α’ σεζόν, κατά τα πρότυπα του GoT, προϋπολογισμός κάθε επεισοδίου κάτω από 20 εκατομ.δολάρια (με την κάθε σεζόν του GoT,να κόστισε περίπου 100 εκατομ.δολάρια και με κέρδη ανά επεισόδιο, 285 εκατομ.δολάρια….όπως έγραψε το Variety),με τρανταχτά ονόματα στη σκηνοθεσία (ο Miguel Sapochnik ο οποίος ειχε σκηνοθετήσει το μεγαλειώδες επεισόδιο του GoT Battle of the Bastards της 6ης σεζόν σκηνοθέτησε το 1ο επεισόδιο, ο Greg Yaitanes σκηνοθετεί το 2ο ), και φοβερά πλάνα που παραπέμπουν σε μεσαιωνικό χρονικό,η σειρά που φιλοδοξεί να μας αφηγηθεί την αρχή του τέλους του Οίκου των Ταργκέρυεν, θα μας κρατήσει συντροφιά για πολύ καιρό ακόμη. Μένει να δούμε αν τα μέλη της τρανής οικογένειας που έχουν τους δράκους του χεριού τους, θα φαγωθούν μεγαλοπρεπώς μεταξύ τους (κάτι που είναι παραπάνω από βέβαιο), όπως επίσης αν το καστ θα μας χαρίσει τοσο ωραίες ερμηνείες όπως αυτές που απολαύσαμε στο GoT. Φερειπείν, θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τον συσχετισμό δυνάμεων μεταξύ των ενήλικων πλέον κολλητών φιλενάδων Ρενίρα- Άλισεντ (ενήλικες τις υποδύονται οι Olivia Cooke και Emma DArcy) των οποίων η θέση αλλάζει δραματικά.Το μεγάλο στοίχημα (και δώρο για μας τους θεατές) είναι να γίνει η σειρά άλλος ένας τηλεοπτικός θρίαμβος, και όχι απλώς ένα παρακλάδι στη βαριά σκιά του Game Of Thrones

 

Trivia : 

  • Η σειρά βασίζεται εν μέρει ,στο βιβλίο του G.R.R.Martin, Fire & Blood. Τοποθετείται 200 χρόνια πριν τα γεγονότα που απολαύσαμε στο GoT. Αφηγείται τα γεγονότα που οδήγησαν στην πτώση του Οίκου των Ταργκέρυεν και τον εμφύλιο πόλεμο εντός της οικογένειας για την διαδοχή, γνωστός ως Dance of The Dragons.
  • Τα γυρίσματα έγιναν σε Μ.Βρετανία, Πορτογαλία, Ισπανία. 
  • 5 μέρες μετά την προβολή του 1ου επεισοδίου, ανακοινώθηκε πως θ'ακολουθήσει και 2η σεζόν. 

 










 














Σχόλια