Δορυφόροι ναί, διακοσμητικές όχι

 

Είτε ως συνοδοιπόροι, είτε ως βασικός λόγος για να σκοτώσει, στην πιό πρόσφατη ταινία με ήρωα τον θρυλικό χαρακτήρα που έπλασε ο Ian Fleming, στο NO TIME TO DIE,σκηνοθεσίας Cary Joji Fukunaga, τα κορίτσια του Bond, και εννοώ όλους τους χαρακτήρες θηλυκού γένους που τον πλαισιώνουν, έχουν κάτι αξιοσημείωτο,σίγουρα δεν περνάνε απαρατήρητες, ακόμη και η γλυκύτατη μικρούλα Ματίλντ (την ερμηνεύει η Lisa-Dorah Sonnet), που υποδύεται την κόρη της ψυχιάτρου-μεγάλου έρωτα του Bond,  Mάντλιν Σουάν (η πανέμορφη Lea Seydoux).

Σίγουρα μιά καθολική διάθεση αποχαιρετισμού στον πρωταγωνιστή (και σε πολύ καλή φόρμα εδώ, αν και μία σκιά κούρασης διέκρινα) Daniel Graig υπάρχει, και εκφράζεται αρκετές φορές μέσα στην ταινία, όπως φερειπείν στη συγκινητική τελευταία σεκάνς, με τον προϊστάμενο του Bond, Μάλορι/Μ (ένας απολαυστικότατος Ralph Fiennes) και τους υπόλοιπους του τμήματος να πίνουν στη μνήμη του θρυλικού πράκτορα ο οποίος για άλλη μιά φορά έπεσε για την πατρίδα του (και για την οικογένειά του- ο ίδιος ο Craig δήλωσε πως αυτή η ταινία Bond έχει θέμα της τις σχέσεις και την οικογένεια). Αλλά οι γυναίκες της ταινίας, ανοίγουν δρόμο, στέκονται δίπλα του ζωσμένες τα ημιαυτόματα και δίνουν ρέστα ικανότητας, γοητείας και αισιοδοξίας ότι ίσως, αν επιδείξουν αρκετή τόλμη εκεί στο Hollywood, ο επόμενος πράκτωρ 007,να είναι γυναίκα... Και γιατί όχι; η πρωτοεμφανιζόμενη σε ταινία Bond, Lashana Lynch υποδυόμενη την πράκτορα της ΜΙ6 και διάδοχο του Bond στην Υπηρεσία, είναι εξαιρετική, θηριώδης, με σαρκασμό και δυναμισμό, κλείνει πονηρά το μάτι στις συζητήσεις σχετικά με το ποιός ηθοποιός μετά τον Craig, θ'αναλάβει το ρόλο. Η Νόμι χρησιμοποιεί την θηλυκότητά της για να φέρει τον Bond εκεί που θέλει ακριβώς, μέσα στη νέα του αποστολή. Το ότι φαίνεται μόλις γνωριστούν και συνεργαστούν στενά, να...μαλακώνει κάπως η ειρωνική στάση της, το αποδίδω προσωπικά σε σεναριακή παραχώρηση για να μην τρομάξουν οι...ρετρό αντιλήψεων θεατές. Εδώ ακριβώς τους έρχεται στο κουτί και στολισμένη με σατέν μαύρη κορδέλα, η έτερη ικανότατη πράκτορας, της CIA, η Παλόμα την οποία ενσαρκώνει μιά χάρμα οφθαλμών Ana De Armas. 

Η Άννα των Όπλων λοιπόν, δικαιώνει πλήρως τ' όνομά της κάνοντας μία συντομότατη (περίπου 11 λεπτά) και απολύτως δολοφονική εμφάνιση (κυριολεκτικά και μεταφορικά), συνδυάζοντας ωραιότατα την τσαχπινιά με την ικανότητα της πράκτορος. "Εχω πολύ άγχος, είναι η πιο σημαντική δουλειά που έχω αναλάβει" λέει με χαμογελαστή συστολή στον μαλλον γοητευμένο Bond, και αφού έχει "γαζώσει" το σύμπαν με τα κουμπούρια, αποδεικνύει και σ'αυτόν αλλά και στους θεατές, ότι η εκπαίδευσή της δεν ήταν μόνο 3 εβδομάδων, όπως ισχυριζόταν. Άλλη μία ίσως, σεναριακή παραχώρηση στο τρομοκρατημένο ανδρικό φύλο...




 
 
 
Αυτή που δεν κουβαλάει όπλο σ'αυτη την ταινία, είναι η γραμματέας του Μ και σύμμαχος του Bond, Μανιπένι (η Naomie Harris) με αντίβαρό της, την ωραία ψυχίατρο Μάντλιν που έχει στενή σχέση με τα όπλα παιδιόθεν όπως μας πληροφορεί η εναρκτήρια σεκάνς. Αλλά η Μάντλιν διαθέτει και κάτι άλλο : γνώση των τακτικών χειραγώγησης του υποκειμένου και απόκρυψης των δικών της φόβων που συνεχίζουν να την ταλαιπωρούν,οι σκηνές της γνωριμίας της με τον αχώνευτο και άκρως επικίνδυνο Σάφιν (ο Rami Malek εντελώς ενταγμένος στο ρόλο), όπως και αυτή με τον δεσμοφύλακά της, είναι χαρακτηριστικές- τι χρειάζεται τα όπλα όταν μπορεί να εξουδετερώσει κάποιον με τα λόγια της;

Ποιός θα είναι ο επόμενος πράκτορας 007; οι λίστες με τους υποψηφίους έχουν ήδη διαμορφωθεί,η πλειοψηφία των οποίων ειναι άνδρες, με 2 μόνο γυναικες υποψήφιες,μία εκ των οποίων ειναι η εκρηκτική εβένινη Lynch. Μήπως τελικά, σ'αντίθεση με τον τίτλο της ταινίας, είναι η κατάλληλη στιγμή να πεθάνει ο πατροπαράδοτος, αρσενικός 007, και να παρει τη θέση του ένα θηλυκό; Εδώ είμαστε για να το διαπιστώσουμε.




 

Trivia :

  • Η Billie Eilish που ερμηνεύει τ'ομότιτλο τραγούδι των τίτλων έναρξης, ειναι 18 ετών και η νεαρότερη καλλιτέχνης ως τώρα, που έχει τραγουδήσει σε ταινία με ήρωα τον Bond.
  • Αυτή είναι η 25η ταινία με ήρωα τον θρυλικό πράκτορα.
  • Σ' αυτή την ταινία, αποκαλύπτεται έμμεσα, ότι ο Q (απολαυστικός ο Ben Whishaw) ειναι ομοφυλόφιλος. 
  


 






 





Σχόλια