Μητέρα και γιός ,ή πως φτιάχνεται ο Μεσσίας

 



Η επική πραγματικά, μουσική που έφτιαξε ο Hans Zimmer. Οι πανέμορφοι Timothee Chalamet και Rebecca Ferguson,υποδυόμενοι αυτός τον ωραίο γιό του Δούκα Λέτο Ατρείδη,Πωλ, αυτή την πανέμορφη και εργαζόμενη απ΄τα παρασκήνια Λαίδη Τζέσικα, την μητέρα του με την οποία έχει μία ιδιαίτερη σχέση, σχέση μαθητείας, ενδυνάμωσης, προετοιμασίας-το δίδυμο της ομορφιάς του Οίκου των Ατρειδών και το αληθινό του όπλο. Η υπέροχη φωτογραφία του Greig Fraser (νομίζω πως ένα όσκαρ το αξίζει),η φοβιστική (για τον απαίδευτο) Αιδεσιμότατη Έλεν Μοχάϊαμ της αποκλειστικά γυναικείας Αδελφότητας των Bene Gesserit και η εκπληκτική σεκάνς με τη δοκιμασία στην οποία αυτή υποβάλλει τον νεαρό Ατρείδη, όπου η Λαίδη Τζέσικα-μέλος της Αδελφότητας, "μεταδίδει" την λιτανεία ενάντια στο φόβο που απαγγέλει σιωπηλά η Αδελφότητα ως μέσο αυτοελέγχου και αντιμετώπισης μεγάλου κινδύνου. Ο αηδιαστικός Βαρώνος  Βλαντιμίρ Χαρκόνεν (πειστικότατος ο Stellan Skarsgard) και ο ακόμη πιό αηδιαστικός ανεψιός του που εκτελεί τις εντολές του (ο επίσης πειστικότατος Dave Bautista).

 Η Τσάνι (η Zendaya, το θηλυκό αντίστοιχο σε ομορφιά και νιάτα με τον ωραιο Chalamet), το ξίφος-μεγάλη τιμή για όποιον το έχει- που έχει φτιαχτεί από δόντι του μεγαλύτερου σκουληκιού της άμμου, αυτου του απαίσιου, γιγαντιαίου και επικίνδυνου όντος, που σέρνεται μέσα στις απέραντες αμμωδεις εκτάσεις του πλανήτη Αράκις, έλκεται απ΄τον ρυθμικό ήχο και φυλάει το πολυτιμότερο συστατικό του πλανήτη : το μπαχαρικό, μιά μάλλον ψυχοτρόπο σκόνη με τεράστια ωφέλη για τον οργανισμό.

Η Φωνή, και η εκπαίδευση του νεαρού Πωλ,απ΄την μητέρα του, να χειραγωγεί τους ανθρώπους μέσω αυτής και να τους υποτάσσει στο θέλημά του. Γιατί τι είναι στην ουσία αυτή η Αδελφότητα,αν όχι το αφανές Κέντρο επιλογής ηγεμόνων και χειραγώγησης των υπολοίπων;  Και είναι άκρως ενδιαφέρουσα η πληροφορία πίσω απ΄την σύλληψη αυτης της γυναικείας αδελφότητας, απ΄τον συγγραφέα του Dune, τον Φρανκ Χέρμπερτ : 8 θείες του,Ιρλανδές και Καθολικές στο θρήσκευμα, προσπάθησαν να του επιβάλλουν τον Καθολικισμό, αυτός όμως αντιστάθηκε.

Ό,τι κι αν θεωρησει κανείς την τελευταία ταινία του αγαπημένου Dennis Villeneuve DUNE,δεν εχει σημασία, γιατί είναι όλα... Αλλά όπως ο ωραίος Πωλ μουρμουράει σαν μάντραμ ότι δε πρέπει να φοβηθεί, έτσι κι εμείς οι θεατές, πρέπει να κλείσουμε τ'αυτιά μας στις...εξ ακοής μαρτυρίες, και ν'ανοίξουμε διάπλατα τα μάτια μας. Το βεβαιο είναι πως αυτά, αν μη τι άλλο, θ'αγαλλιάσουν.

 




 














































Σχόλια