Η ωραία δούκισσα και ο τελευταίος ιππότης

 


Μιά εκπληκτικής σκηνογραφίας δουλειά είναι η τηλεοπτική μίνι σειρά των 6 επεισοδίων με τίτλο MAXIMILIAN : A GAME OF POWER AND LOVE (2017), σε σκηνοθεσία Andreas Prochaska, η οποία εστιάζει στον γάμο ανάμεσα στην πανέμορφη Μαρία της Βουργουνδίας και τον Μαξιμιλιανό Ι- Αρχιδούκα των Αψβούργων.

Κεντρική Ευρώπη, 15ος αιώνας : μετά τον θάνατο του Καρόλου του Τολμηρού- ηγεμόνα του Δουκάτου της Βουργουνδίας, η μοναχοκόρη του Μαρία τον διαδέχεται στο θρόνο, και στέφεται Δούκισσα, όμως πολλοί ισχυροί ένθεν κι ένθεν εποφθαλμιούν το μικρό αλλά πλούσιο κρατίδιό της, μιάς και η Βουργουνδία είναι η πρωτεύουσα του ενδύματος εκείνη την εποχή. Απ΄τη μιά ο βασιλέας της Γαλλίας Λουδοβίκος ΧΙ ονειρευεται ν'απλώσει τα χριστιανικά χέρια του πάνω στη Βουργουνδία, απ΄την άλλη ο αυτοκράτορας της Γερμανικής Αυτοκρατορίας, Φρειδερίκος ΙΙΙ θέλει κι αυτός το μικρό κρατίδιο για λογαριασμό του, θέλει κυρίως χρήματα για να μπορέσει να πολεμήσει τους Ούγγρους και τους Τούρκους. Η πανώρια Μαρία δέχεται πιέσεις για να παντρευτεί διότι "το φέουδο της Βουργουνδίας κυβερνάται κατά νόμο από άνδρα", άρα αυτη η μοναχοκόρη του τέως ηγεμόνα, οφείλει να παντρευτεί και μάλιστα το συντομότερο.

Με ένα πανέμορφο πρωταγωνιστικό ζεύγος- η Christa Theret [ είχε λάμψει και στο πολύ όμορφο Renoir] και ο νεαρός Jannis Niewohner- εξαιρετικά κοστούμια, μουσική και φωτογραφία, η σειρά αποτελεί ένα μικρό κόσμημα, με κάθε πλάνο της να θυμίζει πίνακες του E.B.Leighton και του Jan van Eyck. Ιστορικά ακριβής στα βασικά (ο γάμος της ωραίας Μαρίας και του Μαξιμιλιανού, ο τραγικός και αιφνίδιος θάνατός της στα 1482), ανακριβής σε άλλα σημεία (φερειπείν, ο βασιλιάς της Γαλλίας Λουδοβίκος ΧΙ- ένας υπέροχος και αγνώριστος φυσιογνωμικά, Jean Hughes Anglade, ο βασιλιάς Κάρολος απ΄το La Reign Margot- στη σειρά φαίνεται να πεθαίνει πριν την Μαρία της Βουργουνδίας, υποκύπτοντας σε εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ στην πραγματικότητα πέθανε μετά απ'αυτήν),η Γερμανο-Αυστριακή σειρά είναι ένα δώρο στους λάτρεις των εικαστικών τεχνών ιδίως, της ιπποσύνης,και γενικά όλης της μεσαιωνικής ατμόσφαιρας. Εκτός των ωραίων πρωταγωνιστών, ιδιαίτερης μνείας αξίζουν,ο εξαιρετικός Anglade όπως είπα, αλλά και δυο φοβερές φυσιογνωμίες,ο Tobias Moretti, υποδυόμενος τον αυτοκράτορα Φρειδερίκο- πατέρα του γενναίου Μαξιμιλιανού, και ο Mark Zak,υποδυόμενος τον άκρως επικίνδυνο Ματίας Κορβίνους-επιθυμών σφοδρά να γίνει ηγεμόνας της Βοημίας, απίστευτες φάτσες, βγαλμένες από μεσαιωνικά χρονικά.

Κι επειδή όντως η φωτογραφία αξίζει όσο χίλιες λέξεις εν προκειμένω,και η εμπειρία είναι αυτό που δεν μεταδίδεται, πάρτε μία μικρή γεύση απ΄αυτή τη δουλειά υψηλής αισθητικής, αν μη τι άλλο.

 

 

Trivia : 

  •  Τα γυρίσματα έγιναν φθινόπωρο και χειμώνα του 2015, σε Βιέννη, Κάτω Αυστρία, Βέλγιο, Ουγγαρία και Δημοκρατία της Τσεχίας. 'Ενα απ΄τα (60) κάστρα ή παλάτια, που αξιοποιήθηκαν ως χώροι της δράσης, ήταν και το υπέροχο kreuzenstein Castle στην Κάτω Αυστρία. Χρησιμοποιήθηκαν 3000 κομπάρσοι, 550 άλογα, 800 κοστούμια(εξαιρετική δουλειά από τον Thomas Olah) και 100 πανοπλίες. Ο προϋπολογισμός της σειράς ήταν 15.5 εκατομ.ευρώ...
  • Η Μαρία της Βουργουνδίας, πέθανε σε ηλικία 25 ετών,μετά από ατύχημα που είχε κάνοντας ιππασία (ήταν δεινή ιππέας και κυνηγός). Θεωρείτο απ΄τις ωραιότερες γυναίκες της εποχής της. Λέγεται ότι ο Μαξιμιλιανός δεν μπόρεσε ποτέ να ξεπεράσει τον θάνατό της. 
  • Ο Μαξιμιλιανός Ι-Αρχιδούκας των Αψβούργων, στέφθηκε τελικά αυτοκράτορας της Γερμανικής Αυτοκρατορίας στα 1507. Αποκαλείτο και "ο τελευταίος ιππότης".



 





 
























 








Σχόλια