Κορσέδες, προξενιά και χρυσά κλουβιά

 


Ένα όργιο χρωμάτων λουσμένο στο φως του ήλιου,είναι η υπέροχα φτιαγμένη σειρά των 8 επεισοδίων με τίτλο BRIDGERTON, του Chris van Dusen, η οποία προβλήθηκε ολόκληρη (η 1η σεζόν δηλαδή) στις 25 Δεκεμβρίου του 2020. Βασισμένη στη σειρά των 8 βιβλίων της Julia Quinn, η δράση τοποθετείται στα 1813 στην Αγγλία, την περίοδο της Αντιβασιλείας, με επίκεντρο τους ανταγωνισμούς και τις αβρότητες ανάμεσα στα μέλη της υψηλής κοινωνίας του Λονδίνου, και κυρίως 2 οικογένειες : τους Μπρίτζερτον και τους Φεδέρινγκτον, με 8 παιδιά οι μεν, 3 οι δε.

Η κύρια ενασχόληση του θηλυκού πληθυσμού είναι η επίτευξη ενός καλού προξενιού, με στόχο τον πολυπόθητο γάμο. Στα 8 επεισόδια αυτής της σειράς με τα εκπληκτικά κοστούμια δια χειρός John Glaser και John Norster, παρακολουθούμε την μεγαλύτερη κόρη των Μπρίτζερτον, την ευειδέστατη Ντάφνι (την υποδύεται πειστικότατα η μόλις 26 ετών Βρετανίδα ηθοποιός Phoebe Dynevor)η οποία σε όλη της τη ζωή ανατρεφόταν γιαυτή τη στιγμή : την επίσημη έξοδό της στην (καλή) κοινωνία του Λονδίνου, δια της παρουσίας της στην βασιλική αυλή της Αυτής Μεγαλειότητος Αντιβασίλισσας Καρλότας, η οποία βασίλισσα είναι σκανδαλωδώς ειλικρινής σε ό,τι αφορά την εντύπωση που της κάνουν όλες αυτές οι νεαρές debutantes που συνωστίζονται μετά των γονέων τους (ή όποιων συνοδών διαθέτουν) στην Αυλή προσδοκώντας να καταπλήξουν τα πλήθη, αλλά κατα πως βλέπουμε σε κάθε επεισόδιο, και την αιχμηρή πένα μιάς μυστηριώδους και αφανούς Λαίδης, η οποία αποτελεί την κοσμικογράφο (αλλά και σκανδαλογράφο) της εποχής : η Λαίδη Γουίσλνταουν (με τη φωνή της Julie Andrews), μας δίνει σε κάθε επεισόδιο τις απαραίτητες πληροφορίες για την πανέμορφη Ντάφνι, ή τον φαινομενικά άτεγκτο αδελφό της, υποκόμη 'Αντονι Μπρίτζερτον (ο ωραίος Jonathan Bailey),την ατίθαση αδελφή της Ελόϊζ ( η πολύ καλή Claudia Jessie) , την κολλητή της απ' την "αντίπαλη" οικογένεια ευγενών, τους Φεδέρινγκτον, την γλυκύτατη, στρουμπουλή και ευφυέστατη Πενέλοπη (την υποδύεται εξαιρετικά η Nicola Coughlan),αλλά βεβαιως και για τον πιό σέξι, γοητευτικό και πολύφερνο γαμπρό, τον νεαρό Δούκα του Χέϊστινγκς, τον οποίο τίτλο ο Σάϊμον Μπάσετ φέρει μάλλον βαρέως και με μιά μακρόχρονη δυσθυμία και μίσος για τον απαίσιο πατέρα του, που τον τον κληροδότησε : διοτι ο ωραίος και τόσο ακαταμάχητος Δούκας (ο με καταγωγή απο Αγγλία και Ζιμπάμπουε, Rege Jean Page που τον υποδύεται, φημολογείται πως θα ειναι ο επόμενος Bond) κοπίασε πολύ για να γίνει αυτό που ειναι τώρα, και που ορέγονται όλες οι φιλόδοξες (και κρυπτο-απελπισμένες) νεαρές νύφες της υψηλής Λονδρέζικης κοινωνίας. 

Τα κοστούμια και οι χώροι όπου διαδραματίζεται το δράμα όλων αυτών των εύπορων και καλοζωισμενων υπάρξεων, είναι απλώς εκπληκτικά, έχει γίνει φοβερή δουλειά και πραγματικά ένα βραβείο τουλάχιστον, για την καλλιτεχνική διεύθυνση το αξίζει και με το παραπάνω.










Τα προβλήματα των νεαρών κοριτσιών ένθεν κι ένθεν, δεν σταματούν στην ανεύρεση ή μη του γαμπρού, αλλά και στο τι γράφει (ή δεν γράφει) η μυστηριώδης και άκρως παρατηρητική Γουίσλνταουν την οποία, η Ελόϊζ με την πιστή της φιλενάδα Πενέλοπη εχουν ξαμολυθεί ν'ανακαλύψουν. Και αυτό δεν είναι τόσο επουσιώδες όσο ακούγεται εκ πρώτης όψεως, δεδομένης της φαρμακερής γλώσσας της Λαίδης, η οποία δεν διστάζει να κρεμάσει σε κοινή θέα τ'άπλυτα όποιου βάλει στο μάτι...και όπως βλέπουμε, δεν είναι και λίγα αυτά που διακαώς επιθυμούν να κρατήσουν κλειδωμένα στις ακριβές ντουλάπες τους, οι κύριοι και κυρίες της υψηλής κοινωνίας της εποχης : άλλος έχει πάθος επικίνδυνο και καταστροφικό με την χαρτοπαιξία (ο Βαρώνος Φεδέρινγκτον), άλλος έχει παιδί εκτός γάμου (ο αηδιαστικότατος Νάιτζελ Μπέρμπρουκ), άλλη κυοφορεί και ζεί με την καθημερινή αγωνία του πότε θ'αρχίσει να φαίνεται η φουσκωμένη κοιλίτσα της (η ξαδέλφη των Φεδέρινγκτον, Μαρίνα Τόμσον) κλπ. Όλοι όλο και κάτι έχουν να κρύψουν απ΄τα επικριτικά μάτια του κόσμου και πρωτίστως της αντιβασίλισσας, και όλοι στην ουσία τρέμουν το τι θα γράψει η μυστηριώδης κοσμικογράφος- βάσανο μεγάλο και αβάσταχτο : να ζείς νυχθημερόν όχι μόνο με την εγνοια της παγίδευσης ενός καλού γαμπρού, αλλά και με το φόβο μήπως η Λαίδη Γουίσλνταουν καταστρέψει τις προοπτικές σου και τη ζωή σου, με μία λέξη της. Ένας συνδυασμός των Gossip Girl και Downton Abbey,έχει χαρακτηριστεί αυτή η σειρά, και ίσως όχι άδικα, αν σκεφτούμε με τι καταγίνονται οι χαριτωμένες και εντελώς προσηλωμένες στο κυνήγι του γαμπρού, δεσποσύνες. Οι μόνες μεχρι στιγμής τουλάχιστον, ενδιαφέρουσες γυναικείες φιγούρες εκεί μέσα, οι οποίες δειχνουν ν'αντιστέκονται σ'αυτή τη φρενίτιδα κοινωνικής δραματουργίας,και ανεύρεσης γαμπρού, είναι η Ελόϊζ Μπρίτζερτον, και η στρουμπουλή σαν αφράτο κρουασάν Πενέλοπη Φεδέρινγκτον (που μας επιφυλάσσει μιά μεγάλη έκπληξη στο τελευταίο επεισόδιο της σεζόν) : αμφότερες, είναι πανέξυπνες, λατρεύουν το διάβασμα, μισούν όλες αυτές τις κοινωνικές εκδηλώσεις στις οποίες τις τραβάνε οι οικογένειές τους, και σίγουρα αυτό που τις ενδιαφέρει δεν ειναι ο γάμος- περισσότερο ενδιαφέρονται για την καλλιέργεια του πνεύματός τους, η Ελόϊζ μάλιστα εξομολογείται στον αγαπημένος της αδελφό Μπένεντικτ (ο Luke Thompson) πως αυτό που θέλει όσο τίποτα, είναι να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο, και να γίνει μιά ανεξάρτητη γυναίκα. Κάτι σαν την αοιδό της όπερας, Σιένα Ρόσο (η Sabrina Bartlett), η οποία διατηρεί κρυφή και άκρως παθιασμένη ερωτική σχέση με τον "προστάτη οικογένειας" υποκόμη Άντονι Μπρίτζερτον, και η οποία συχνά-πυκνά καυχιέται ότι αυτή είναι ανεξάρτητη γυναίκα, που στηρίζεται στα δικά της πόδια, και δε περιμένει τον πλούσιο γαμπρό. Το ότι κι αυτή τελικά, αυτό που ποθεί πάνω απ΄όλα είναι να εξασφαλίσει την ευζωία της με το παχυλό πορτοφόλι κάποιου κυρίου, είναι μάλλον παρενέργεια της πολλής σαμπάνιας ή όποιου άλλου οινοπνευματώδους ποτού καταναλώνει.

Σχεδόν ωριαίας διάρκειας είναι τα 8 επεισόδια, ήδη έχει ανακοινωθεί πως θα υπάρξει και 2η σεζόν, με τους φανατικούς θαυμαστές της σειράς ήδη να πανηγυρίζουν, και κυλάνε πολύ ευχάριστα μέσα σ'αυτή την ακαταμάχητη χρωματική πανδαισία. Η εποχή της Αντιβασιλείας, φημιζόταν άλλωστε για το εξαιρετικό γούστο στις Τέχνες και τα ενδύματα, οπότε η σειρά αποτελεί πεδίο δόξης ολόλαμπρο για να θαυμάσουμε αυτά τα καταπληκτικά κοστούμια που φτιάχτηκαν.

Αξίζει την προσοχή μας, η φοβερή Λαίδη Ντάνμπουρι (την υποδύεται ωραιότατα η Adjoa Andoh)- η καλύτερη φίλη της μακαρίτισσας Λαίδης Χέϊστινγκς, μητέρας του ωραίου Σάϊμον και μέντοράς του. Αυτή ευθυνεται εν πολλοίς γιαυτο το γοητευτικό πλάσμα που έγινε ο νεαρός Δούκας, τον οποίο θέλουν όλες οι λυσσασμένες για γάμο νεαρές, αλλά αυτός έχει μάτια μονο για την πενταμορφη Ντάφνι. Οι τηλεθεατές έχουν την ευκαιρία απ' το 5ο επεισόδιο και μετά να δούν άκρως παθιασμένες συνευρέσεις του ωραίου ζεύγους, καμία σχέση με το κλισέ που συνοδεύει συνήθως την ερωτική ζωή των ευγενών : άνευρη, εντελώς ντεκαβλέ και θυμίζουσα περισσότερο χειρουργική επέμβαση ή αγγαρεία...













Επίσης είναι χαρακτηριστικότατες οι ατάκες κυρίως των ανδρών της σειράς, αλλά και οι διάλογοι των κοριτσιών με τις μητέρες τους, επειδή αν διαβάσουμε "ανάμεσα στις γραμμές" θα διακρίνουμε ανάγλυφη την δεινοτατη κατ' ουσίαν, θέση της γυναίκας της εποχής : όχι μόνο έπρεπε να είναι νέα και ωραία η υποψήφια νύφη, αλλά κυρίως όχι "loose and damaged", αλλά άθικτη, όπως λέει χαρακτηριστικότατα ο αηδιαστικός και επικίνδυνος Νάϊτζελ Μπέρμπρουκ που καλοβλέπει την ωραία Ντάφνι (αλλά βασικά καλοβλέπει την περιουσία της...). Οι υποψήφιες νύφες έπρεπε να ειναι παρθένες προφανώς, ανέγγιχτες από άνδρα (αν έπρεπε να ειναι και ανέγγιχτες από γυναίκα,δεν το ξέρουμε, και πραγματικά, αφού η σειρά ήδη πρωτοτυπεί σε σχεση με τα βιβλία πάνω στα οποία βασίστηκε, και παρουσιάζει εκπροσώπους της μαύρης φυλής ως μέλη της υψηλής κοινωνίας της εποχής, θα ήταν τρομερά ενδιαφέρον να δούμε έστω υπόνοια ομόφυλων σχέσεων μεταξύ γυναικών. Γιατί μεταξύ ανδρών, βλεπουμε ήδη, και τις βλέπει μάλλον έκπληκτος και ο Μπένεντικτ Μπρίτζερτον).

Με γυρίσματα στο Λονδίνο και το Μπαθ, και σε διάφορα κτήματα και πάρκα της Αγγλίας, η σειρά αποτελεί ένα χάρμα ιδέσθαι,με τον ζόφο να παραφυλάει να τρυπωσει σαν τον παραπετάμενο και φτωχό συγγενή, με την πρώτη "στραβοτιμονιά" που θα διαπράξουν οι πρωταγωνιστές του δράματος ή της ιλαροτραγωδίας...

" I risk every day my life, for love" εξομολογείται ο λόρδος Γκράνβιλ, στον μάλλον σοκαρισμένο Μπένεντικτ Μπρίτζερτον, και η αγάπη του δεν κατευθύνεται στη σύζυγό του, αλλά στον ωραίο και νέο Λόρδο Γουέδερμπι. 

Με τα βιβλία της Quinn να ασχολούνται το καθένα με ένα απ' τα τέκνα των Μπρίτζερτον, η πρώτη σεζόν είχε στο επίκεντρό της τη Ντάφνι, περιμένουμε ότι το ίδιο θα γίνει και με την τηλεοπτική μεταφορά τους, ήδη έχει γίνει γνωστον οτι ο 2ος κύκλος, του οποιου γυρίσματα ξεκινάνε την άνοιξη, θα επικεντρωθεί στον μεγαλύτερο γιό Μπρίτζερτον, τον ωραίο Άντονι, του οποίου το παθιασμένο ειδύλλιο με την αοιδό, έληξε άδοξα με τον Άντονι να ορκίζεται ότι αυτός και ο έρωτας πήραν οριστικά διαζύγιο. Οψόμεθα.



Trivia : Η οικογένεια Μπρίτζερτον αποτελείται απ΄την υποκόμισσα Βάϊολετ Μπρίτζερτον- χήρα[η εξαίρετη Ruth Gemmell],(ο σύζυγός της, πέθανε τσιμπημένος από μέλισσα στα 38 του χρόνια, κάτι για το οποίο δεν λέγεται τίποτα στην πρώτη σεζόν,αλλά συχνά-πυκνά εμφανίζεται μιά μελισσούλα στα πιό απροσδόκητα σημεία, σαν μάρτυρας όλων όσων διαδραματίζονται) και τα 8 παιδιά της, τα οποία έχουν πάρει τ' όνομά τους σύμφωνα με τη σειρά των γραμμάτων του (αγγλικού) αλφάβητου : Antony,Benedict,Colin,Daphne,Eloise,Francesca,Gregory και Hyacinth. 

Η οικογένεια Φεδέρινγκτον απ' την άλλη, αποτελείται απ' τον βαρώνο Άρτσιμπαλντ Φεδέρινγκτον, την σύζυγό του Λαίδη Πόρσια (απολαυστική η Polly Walker) και τις 3 θυγατέρες τους : την Φίλιπα, την Προύντενς και την γλυκύτατη Πενέλοπη.

































Σχόλια