Η πεισματάρα ηλιαχτίδα




Μία εσκεμμένα ανακριβή  ιστορικά, και εξαιρετικά αστεία απεικόνιση της θρυλικής Αυτοκράτειρας της Ρωσίας, Αικατερίνης II (επονομαζόμενης κατόπιν και Μεγάλης), μας προσφέρει η τηλεοπτική σειρά του Tony McNamara, με τίτλο THE GREAT, 10, σχεδον ωριαίων, επεισοδίων, η οποία προβλήθηκε τον περασμένο Μάϊο απ΄το κανάλι HULU.
Με υπέροχη δουλειά στα κοστούμια και τους χώρους όπου διαδραματίζεται αυτός ο...τραγέλαφος που λέγεται ζωή στην Αυλή του Αυτοκράτορα Πέτρου ΙΙΙ, ωραία μουσική από Nathan Barr (αν και μου το χαλάει πολύ με τις μουσικές επιλογές των τίτλων τέλους) και πάνω απ' όλα με απολαυστικότατες ερμηνείες απ΄όλο το καστ με πρώτα βιολιά το πρωταγωνιστικό δίδυμο των Elle Fanning- Nicholas Hoult, η σειρά αυτή είναι μία σατιρική και "λοξή" ματιά στις διεργασίες που προηγήθηκαν της ανόδου της νεότατης Αικατερίνης (που δεν  ήταν καν Ρωσίδα) στον θρόνο της αχανούς χώρας, μετά από ανατροπή του βασιλεά συζύγου της Πέτρου ΙΙΙ(επίσης μη Ρώσου), τον οποίο υποδύεται εξαιρετικά ο Hoult. Η Fanning λάμπει πραγματικά στο ρόλο, θυμίζει φιγούρα βγαλμένη από πίνακα του Watteau,και γίνεται ακόμη καλύτερη όσο προχωράνε τα επεισόδια για να φτάσουμε στα δύο τελευταία συγκλονιστικά της σεζόν, όπου αποφασισμένη πλέον να είναι αυτή κι όχι ο μουρόχαβλος, γκομενιάρης και επικίνδυνος εν τέλει σύζυγός της, μονάρχης της Ρωσίας, δίνει το σήμα ώστε να ξεκινησει η οιονεί καθαίρεσή του απ΄το θρόνο. Ήδη οι θαυμαστές της σειράς μπορούν ν'αναφωνήσουν ξέφρενα huzahh! όπως συνεχώς λέει ο Αυτοκράτορας Πέτρος, γιατί τον Ιούλιο ανακοινώθηκε πως θα υπάρξει και 2η σεζόν αποτελούμενη από 10 επεισόδια όπως και η πρώτη.
Δύο είναι νομίζω τα πιό χαρακτηριστικά στοιχεία αυτής της υπέροχα φτιαγμένης σατιρικής σειράς : ο εκνευριστικότατος σεξισμός του σεξομανούς Πέτρου ΙΙΙ, και η ανυποχώρητη αισιοδοξία και θετική ματιά της πανέμορφης σαν ρόδο της άνοιξης Αικατερίνης, η οποία σημειωτέον όταν παντρεύτηκε τον Πέτρο ήταν μόλις 16 ετών (!!!) και δεύτερη ξαδέλφη του... "Women are for seeding, not reading", "she is just a woman, weak of mind and firm of breast" ειναι κάποιες απ΄τις εξοργιστικές ατάκες-γνώμες του ερωτύλου και πολύ καλοφαγά Πέτρου για το γυναικείο φύλο και φυσικά για την ευειδέστατη σύζυγό του απ΄την οποία προσδοκά μετά επιμονής και άγχους, αρσενικό διάδοχο. Το πως θα το καταφέρει αυτό βέβαια είναι ένα εύλογο ερώτημα δεδομένου ότι ο Αυτοκράτωρ είχε κάποια προβληματάκια στυτικής φύσεως και εκτός αυτού πλειάδα ερωμένων. Ο Hoult ειναι πραγματικά εξαίρετος στο ρόλο του, πλάθει έναν αυτοκράτορα δυνάμει επικίνδυνο, που κυνηγάει κουνέλια και ελάφια, τρώει τον άμπακα, και πηδάει μετά μανίας (και δεν εννοώ τους φράχτες), υπό το αυστηρό και παγωμένο στους αιώνας των αιώνων βλέμμα της μανούλας του, της οποίας το ταριχευμένο πτώμα διατηρεί σε περίοπτη θέση μέσα στο παλάτι. Άξιος συμπρωταγωνιστής της έξοχης πραγματικά και τόσο όμορφης 22χρονης Fanning, εναλλάσει τα "huzahh" και "fuck off" (αυτό απευθύνεται στους υπασπιστές του ή τον Αρχιεπίσκοπο της Αυλής) με απίστευτη ταχύτητα και αποδεικνύεται πιό πονηρός και μπασμένος στα παιχνίδια εξουσίας (και διατήρησής της) απ΄όσο νομίζει η Αικατερίνη και ο κύκλος των έμπιστών της οι οποίοι και τη βοηθούν στο πραξικόπημα.



Αρχικά η ωραία και τόσο επίμονα αισιόδοξη Αικατερίνη, παθαίνει ένα πολιτισμικό σοκ βλέποντας πόσο αγροίκος είναι εν τέλει ο σύζυγός της, και πόσο επικίνδυνο είναι το επάγγελμα του μονάρχη. Με ανέλπιστους συμμάχους όμως στο πλευρό της (όπως είναι η πιστή σ'αυτήν, ή απλώς εξαιρετικά πονηρή και ευέλικτη, πρώην Λαίδη Μάριαλ- φοβερή η Phoebe Fox- η οποία πλέον έχει υποβιβαστεί απ' τον αυτοκράτορα σε υπηρέτρια της βασίλισσας, ο διανοούμενος και βασιλικός σύμβουλος κόμης Όρλο- εξαιρετικός ο Sacha Ohawan- , αλλά και ο ξετρελαμένος μαζί της στρατηγός Βελεμεντόφ- ένας αστειότατος Douglas Hodge- και πάνω απ΄όλους ο πεντάμορφος εραστής της Λήο Βορόνσκι-τον υποδύεται ο Sebastian de Souza- ,ευγενής φυσικά, και δεινός...mixologist της Αυλής) και ορκισμένους εχθρούς (όπως ο παμπόνηρος Αρχιεπίσκοπος και κατόπιν Πατριάρχης της Αυλής, ο αποκαλούμενος χαϊδευτικά Archie(εκ του  archbishop) απ΄τον Πέτρο- ο Adam Godley του Love Actually είναι απόλαυση σκέτη, ένας Ρασπούτιν πριν τον Ρασπούτιν, εμφανισιακώς τουλάχιστον- ή η ξινή Λαίδη Σβένσκα, αλλά και οι πιστοί σαν σκυλιά στον Αυτοκράτορα, Γκριγκόρι και Τζωρτζίνα, οι κολλητοί φίλοι (και όχι μόνο φίλοι) του Πέτρου- πειστικότατοι οι Gwilym Lee και Charity Wakefield) η Αικατερίνη μαθαίνει πως να επιβιώνει μέσα σ'αυτή τη λυκοφωλιά όπου το μόνο ζωντανό ον που μπορεί να εμπιστευθεί είναι κατά τα φαινόμενα η γιγαντιαία αρκούδα που της κάνει δώρο ο αντρούλης της επ 'ευκαιρία του γάμου τους.
Η αγγελόμορφη Αικατερίνη θέλει πάσει θυσία να κάνει τη Ρωσία καλύτερη, είναι πεπεισμένη ότι αυτή κι όχι ο μουρντάρης και κυκλοθυμικός σύζυγός της που κάθεται τώρα στο θρόνο, είναι ικανή ν'αλλάξει αυτή τη χώρα προς το καλύτερο, να φέρει στην αχανή Ρωσία τον Διαφωτισμό που έχει κατακτήσει την Ευρώπη.
Η Αικατερίνη είναι βιβλιοφάγος, έχει γαλλική παιδεία, λατρεύει τον Βολταίρο και δεν έχει καμία διάθεση ν'ασχοληθεί με τη μόδα ή το ερωτικό κουτσομπολιό στα οποία επιδίδονται οι κυρίες της Αυλής (όταν δεν υποδέχονται στις αγκάλες τους τον ερωτύλο αυτοκράτορα). Παρασκηνιακές συμμαχίες, ίντριγκες και άφθονες δολοφονίες είναι στην πρώτη γραμμή της καθημερινότητας του παλατιού και η ωραία Αικατερίνη σαν καλή μαθήτρια εργάζεται ακούραστα να γίνει μιά πραγματική Ρωσίδα αυτοκράτειρα. Είναι πολύ ενδιαφέρουσα αυτή η εσωτερική μεταμόρφωση της Αικατερίνης, η Fanning το αποδίδει με μεγάλη επιτυχία, και την απαραίτητη δόση χιούμορ φυσικά, δεν παρακολουθούμε το εξαίσιο Elizabeth, αλλά την "λοξή" ματιά στην Ιστορία απ΄τον σεναριογράφο του The Favourite, όπου κι εκεί κυριαρχούσε η αλληλοεξόντωση μετά σεξουαλικής αποχαλίνωσης.
Άξια μνείας είναι και η πολύ καλή Belinda Bromilow που υποδύεται την θεία του Πέτρου ΙΙΙ, Ελίζαμπεθ, μία σεξουαλικά πολύ απελευθερωμένη γυναίκα της οποίας οι προθέσεις έναντι της γλυκύτατης Αικατερίνης, μάλλον θα ξεκαθαρίσουν στη 2η σεζόν, παρόλο που γενικά η εικόνα που δίνει σ'αυτόν τον κύκλο είναι υπέρ της συζύγου του αγαπημένου της ανεψιού, στο μέτρο φυσικά που δεν θέλει να τον αντικαταστήσει στο θρόνο...
Όπως είπα και παραπάνω,η σειρά ειναι εσκεμμένα ανακριβής ιστορικά, δεν ήταν ο στόχος των δημιουργού της να διδάξει Ιστορία μέσω αυτής,αν και η Τέχνη έχει αυτή την μαγική και ανεξήγητη ικανότητα να "φωτίζει" πρόσωπα και γεγονότα με τρόπο που συμβάλλει στην πληρέστερη κατανόησή τους τελικά.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που μένει, είναι δέκα ώρες μυθοπλαστικής απόλαυσης για μία θρυλική προσωπικότητα, την μακροβιότερη γυναίκα μονάρχη στην ιστορία της Ρωσίας.







Trivia :
  • Η σειρά βασίζεται στ' ομότιτλο θεατρικό έργο του  McNamara το οποίο ανέβηκε απ΄το Sydney Theatre Company το 2008.
  • Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στα Leicestershire, Kent, Lincolnshire και στην Caserta της Ιταλίας. Τα λειβάδια του St.Clere Estate στο Κεντ, χρησιμοποιήθηκαν στις σκηνές μάχης του 5ου και 7ου επεισοδίου.
  • Η αληθινή Αικατερίνη ΙΙ της Ρωσίας, όταν ήταν μικρή θεωρείτο αγοροκόριτσο και είχε το παρατσούκλι Fike. Με τον ξάδελφό της Πέτρο, γνωρίστηκαν όταν αυτή ήταν 10 ετών. Ο αληθινός Πέτρος ΙΙΙ  ήταν διάσημος για την ασχήμια του και υπέφερε από στυτική δυσλειτουργία.Η βασιλεία του κράτησε μόλις 6 μήνες.
  • Η υποτιθέμενη Αυλή του αυτοκράτορα, ήταν ένα σετ στο Ανατολικό Λονδίνο.
  • Στη σειρά παρουσιάζεται η εξωφρενική φήμη πως η Αικατερίνη είχε κάνει σεξ μ' ένα άλογο. Τον ύστερο 18ο αιώνα, αποτελούσε συνήθη πρακτική εξόντωσης των πολιτικών αντιπάλων κάποιου, η διασπορά φημών σεξουαλικού περιεχομένου.


























Σχόλια