Peaky Blinders/s.5 : Ούτε η Βουλή των Κοινοτήτων δεν τους ξεπλένει




"Υπάρχει ο Θεός, και υπάρχουν και οι Peaky Blinders" λέει με συγκρατημένη οργή ο διαβόητος Τόμας Σέλμπι, στην Ηγουμένη ενός ορφανοτροφείου. Ναι, οι μάγκες με τις τραγιάσκες, την αδυναμία στο ουίσκι, το τσιγάρο και τα ναρκωτικά ενίοτε ( ο ξάδελφος του Τομ, Μάικλ- ο εξαίρετος Finn Cole  πολλές φορές ενδίδει στη λευκή σαν χιόνι σκόνη) επέστρεψαν, και απ΄τις 25 Αυγούστου στο BBC One, μοιράζουν αφειδώς ξύλο και υπογραμμίζουν την παρουσία τους με κάθε τρόπο. Η καθηλωτική σειρά συνεχίζεται για 5η σεζόν, και αν πάρουμε τοις μετρητοίς τη δήλωση του δημιουργού της Steven Knight τον Μάϊο του 2018 "we are definitely doing six and we will probably do seven", τότε θα βλέπουμε την οικογένεια Σέλμπι για πολύ καιρό ακόμη. Το ερώτημα όμως που εγείρεται ήδη απ΄τα 3 πρώτα επεισόδια (το τρίτο προβλήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου) είναι αν ο Τομ Σέλμπι θα συνεχίσει να ηγείται της "αυτοκρατορίας" που έχει φτιάξει. Μπορεί να εξελέγη μέλος της Βουλής των Κοινοτήτων και να μπαίνει στο κτίριο ντυμένος κομψά, πείθοντας προς στιγμήν ότι προκειται περί ενός νομοταγούς και αξιοπρεπούς εκπροσώπου του λαού (και συγκεκριμένα της εργατιάς), μπορεί να επεκτάθηκαν οι επιχειρήσεις του στην Αμερική, αλλά μετά το ισχυρό χαστούκι του Κραχ του 1929, οι Σέλμπι επιστρέφουν ζεματισμένοι στην Αγγλία και προσπαθούν να συνέλθουν απ΄το στραπάτσο.
Η ποιότητα της σειράς συνεχίζεται και σ'αυτή τη σεζόν, η οποία αριθμεί 6 ωριαία επεισόδια, τα οποία , γι' άλλη μιά φορά έχουν εξαιρετική μουσική επένδυση (εδώ μπορείτε να δείτε πλήρη λίστα των τραγουδιών που ακούστηκαν σ' όλες τις σεζόν μέχρι τώρα συμπεριλαμβανομένης και της τρέχουσας), ωραιότατα κοστούμια και ρωμαλέα φωτογραφία δια χειρός Si Bell. Το βασικό, και απολαυστικότατο, καστ παραμένει βεβαίως : οι Cillian Murphy, Helen McCrory και Paul Anderson δίνουν ρέστα με τις ερμηνείες τους, ο Anderson δινει ρεσιτάλ πάλι ως ο αφιονισμένος αδελφός του Τομ, ο Murphy σταθερά ενσαρκώνει έναν αγχώδη και αδίστακτο Τόμ Σέλμπι, που βασανίζεται μυστικά (ή όχι και τόσο μυστικά) από εφιάλτες, και ανασφάλειες τύπου : " αν πέσω εγω, ποιός θα γίνει βασιλιάς ε ; " όπως εκμυστηρεύεται στην αδελφή του 'Εϊντα. 'Οσα χαρακτηριστικά της σειράς αγαπήσαμε στις προηγούμενες 4 σεζόν, είναι παρόντα (ευτυχώς) και σ'αυτήν, και επίσης έχουμε και καινούργια πρόσωπα να μπαίνουν δυναμικά στο παιχνίδι, όπως ο μυστηριώδης Όσβαλντ Μόουζλι (επαρκέστατος ο Sam Claflin) ο οποίος προσφέρει χείρα υποστήριξης στον ανήσυχο Τομ, επειδή έχει τους σκοπούς του βεβαίως, κι οι σκοποί του όζουν Φασισμό...


Είναι άκρως ενδιαφέρουσα η εξέλιξη και προκαλεί έκπληξη (σ'εμάς,στους ανθρώπους του 21ου αιώνα που έγιναν με τον ένα ή άλλο τρόπο κοινωνοί της απερίγραπτης παραφροσύνης) η στάση του Τομ απέναντι στις διακηρύξεις του Μόουζλι, για την ίδρυση της Βρετανικής Φασιστικής Ένωσης. "The 1930s mister Shelby, belong to us" λέει ο ευθυτενής άνδρας κρατώντας το κυνηγετικό όπλο του παραμάσχαλα, και προκαλεί ανατριχίλα στον θεατή. Το αν θα προκαλέσει το ίδιο και στον συνομιλητή του Σέλμπι, αρκετή για να συνειδητοποιήσει που βαδίζει ,θα το δούμε μάλλον στα 3 επόμενα επεισόδια.
Νομίζατε πως άμα τη εκλογή του ο γκάνγκστερ θα μεταμορφωνόταν σε φιλήσυχο αρνάκι που τηρεί το Νόμο; όχι βέβαια. Είναι χαρακτηριστική η ατάκα της εξοργισμένης Έϊντα προς τον Τομ, στο 1ο επεισόδιο : "business as usual", εννοώντας πως οι δολοφονίες που τόσο αβασάνιστα διαπράττουν οι Σέλμπι, θα συνεχιστούν απρόσκοπτες.
 Εκτός απ΄τις αντίπαλες συμμορίες που απειλούν την μονοκρατορία των Σέλμπι, φαίνεται πως ο Τομ έχει ν'αντιμετωπίσει κι εσωτερικούς, εντός της οικογένειας, υπονομευτές : για προσέξτε τον Μάϊκλ που επέστρεψε απ ΄την Αμερική κακήν-κακώς με μία σύζυγο (την υποδύεται η Anya Taylor-Joy), καθώς και τη μανούλα του, την κλειδοκράτορα των οικονομικών των επιχειρήσεων Σέλμπι, τη φοβερή αλεπού Θεία Πόλι (η Helen McCrory είναι έξοχη, γι' άλλη μιά σεζόν). Θα είναι άραγε ο Μάϊκλ ο κύριος διεκδικητής του "θρόνου" των Σέλμπι, ή μήπως ο Τομ φαντάζεται υπονομευτές εκεί που δεν υπάρχουν; μήπως από κανέναν δεν κινδυνεύει η παραβατική ηγεμονία του, τουλάχιστον εντός της φαμίλιας των Σέλμπι, αλλά κι αυτή η ανησυχία του είναι απόρροια του διαλυμένου ένεκα Α' Παγκόσμιου Πολέμου ψυχισμού του; Στα επόμενα επεισόδια θα έχουμε την ευκαιρία να το διαπιστώσουμε.


Σχόλια