Ο εαυτός μου, με συνάντησε στη γέφυρα






"Υπάρχει ένα σύμπαν για κάθε απόφαση που δεν πήραμε στη ζωή μας", λέει κάποια στιγμή η μυστηριώδης Δρ. Λίσμπεθ Έβερεστ στον εντελώς χαμένο και γλυκύτατο Εδουάρδ.
Η Καταλανική σειρά της μίας σεζόν(μέχρι στιγμής), και των 10, σχεδόν ωριαίων, επεισοδίων, των Kiko Ruiz Claverol και Joan Noguera με τον τίτλο SI NO T' HAGUES CONEGUT/ IF I HADN'T MET YOU που προβλήθηκε πέρυσι στο Netflix και σάρωσε στην Ισπανία, αν αξίζει για κάτι, αυτό είναι η απέραντη τρυφερότητα και νοσταλγία απ΄την οποία ξεχειλίζει. Τρυφερότητα που βρίσκει την ιδανική ενσάρκωσή της στο πρόσωπο του εκπληκτικού πρωταγωνιστή της, Pablo Derqui, ο οποίος είναι πραγματικά υπέροχος, και ο κυριότερος λόγος που θα σας κρατήσει μέχρι τέλους. Διότι ναι μεν η κεντρική σεναριακή ιδέα είναι αρκούντως γοητευτική, αλλά θεωρώ πως και τα μισά επεισόδια, πάλι ωριαίας διάρκειας, θα ήταν υπερ-αρκετά για να πούν οι δημιουργοί της όλα όσα ήθελαν να πούν.
Η τραγική ιστορία του αθεράπευτα και ισοβίως ερωτευμένου Εδουάρδ, πάει κάπως έτσι : ο εργασιομανής Εδουάρδ, ήδη με σύζυγο και 2 τέκνα, αρνείται μία ωραία πρωία να παραχωρήσει το δικό του αυτοκίνητο στη σύζυγό του Ελίζα (συμπαθέστατη και πειστικότατη στο ρόλο της η Andrea Ros) προκειμένου αυτή να μεταφέρει τα παιδιά τους στο σχολείο, αφού το δικό της αμάξι χρειαζεται επειγόντως συνεργείο. Το αποτέλεσμα είναι ένα τραγικότατο δυστύχημα εξαιτίας του οποίου ο Εδουάρδ χάνει ολη την οικογένειά του... Απ΄τη μιά στιγμή στην άλλη, ο Εδουάρδ βρίσκεται παντέρημος στο σπίτι του και απολύτως δυστυχής, με κανέναν απ΄το περιβάλλον του να μην είναι σε θέση να τον απαλλάξει απ΄τον απερίγραπτο πόνο, θλίψη και φρικτές ενοχές απ΄τις οποίες υποφέρει.
Ο Εδουάρδ βρισκόμενος σε οικτρή ψυχολογική κατάσταση, αποφασίζει να τερματίσει τον βίο του, και τότε συμβαίνει το απίστευτο, το ανεξήγητο, το ασύλληπτο που αιχμαλωτίζει τον άμοιρο νεαρό άνδρα σ'ενα απερίγραπτο ταξίδι, και μαζί του εμάς τους θεατές των περιπετειών του. Γιατί ο ωραίος Εδουάρδ γνωρίζει μία παράξενη και αρκετά μυστικοπαθή επιστήμονα, με το...ιλιγγιώδες επώνυμο 'Εβερεστ (μόνο στο τελευταίο επεισόδιο, θα γίνει πλήρως αντιληπτή και στον άμοιρο Εδουάρδ, αλλά και σ'εμάς, η προέλευση αυτου του επωνύμου), η οποία τον βοηθά αποφασιστικά να αλλάξει ( ; ) την τραγική έκβαση της προσωπικής του ιστορίας, του δίνει μία δεύτερη (και τρίτη και τέταρτη) ευκαιρία να ξαναδεί τα πιό αγαπημένα πρόσωπα της ζωή του, την οικογένειά του, μέσω της μετάβασής του σε παράλληλα σύμπαντα. Οι θεωρίες της Αστροφυσικής συναντιούνται με την άφατη θλίψη και τον αιώνιο έρωτα σ'αυτή τη σειρά, που έχει όλα τα φόντα ν'αγαπηθεί απ΄τους ανίατα αισθηματίες αυτού του κόσμου : οι τραγελαφικές καταστάσεις που βιώνει ο γοητευτικότατος και τόσο γλυκός Εδουάρδ (δε νομίζω πως είναι υπερβολή να πω ότι η σειρά αποτελεί στην ουσία one-man show ευκαιρία για τον πρωταγωνιστή της) στην προσπάθειά του ν'αλλάξει τη ροή των γεγονότων (με απώτερο στόχο του ν'αποτρέψει τελικώς το τραγικό συμβάν που τον καταρράκωσε) συγκρούονται με την έκπληξή του καθώς πέφτει στα σύμπαντα και παρακολουθεί τα τεκταινόμενα των πολλαπλών εαυτών του (αλλά και των πολλαπλών εαυτών των αγαπημένων του προσώπων).

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον αυτών των αλλεπάλληλων ταξιδιών του Εδουάρδ με τη βοήθεια μίας θαυμαστής κατασκευής, είναι πως τελικά ο χαροκαμένος άνδρας δεν έχει και τόσο μεγάλες δυνατότητες παρέμβασης σε όσα βλέπει να (του) συμβαίνουν στα υπόλοιπα, εναλλακτικά, σύμπαντα στα οποία μεταφέρεται : εκτος του ότι και οι υπόλοιποι χαρακτήρες των περιστατικών που τον σημάδεψαν ανεξίτηλα, έχουν παράλληλους εαυτούς σε ισάριθμα σύμπαντα (άρα ισάριθμες, εναλλακτικές εκδοχές της ζωής τους), εκτός του ότι φαίνεται, όπως κι ο ίδιος επισημαίνει εύστοχα, ότι "η τραγωδία μου  επαναλαμβάνεται σε όλα τα σύμπαντα", η έκπληξη των υπολοίπων χαρακτήρων όταν βλέπουν το "αντίγραφο" του Εδουάρδ να προσπαθεί να παρέμβει στα πράγματα, είναι αυτή που χαλάει τα σχέδιά του, αυτή η απρόβλεπτη αντίδραση όταν φερειπείν η Ελίζα, βλέπει τον "σωσία" του αγαπημένου της και δε μπορεί φυσικά να συλλάβει ο νούς της τι συμβαίνει, ή όταν ο μεγαλύτερος σε ηλικία Εδουάρδ, του τραγικού παρόντος, γνωρίζει τον νεότερο, φοιτητή, εαυτό του (φοβερή η σχετική σεκάνς του 4ου επεισοδίου).
Αν ο Εδουάρδ με την καθοριστική βοήθεια της Δρ.Έβερεστ (την υποδύεται η Mercedes Sampietro) εχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει σε παράλληλα σύμπαντα με την ελπίδα ν'αλλαξει τη ζωή του προς το ευκταίο, γιατί αυτό να μην ισχύει άραγε και για την Ελίζα; Την Ελίζα που διχάζεται ως φοιτήτρια μεταξύ των Επιστημών και των Τεχνών, και που τελικά με την απόφασή της συνδυάζει αυτά τα δύο πεδία, την Ελίζα που κι αυτή βασανιζόταν απ΄τις αποφάσεις που έλαβε αλλά κι αυτές που δεν έλαβε, κι αυτές για να την εκδικηθούν έλαβαν σάρκα και οστά σε κάποιο άλλο σύμπαν...
"Θα σ'αγαπάω αιώνια" υπόσχεται ο ερωτοχτυπημένος Εδουάρδ στη φοιτήτρια Μαθηματικών και Φυσικής Ελίζα, ερασιτέχνη τραγουδίστρια επίσης, και η τραγική πραγματικότητα του δίνει την ευκαιρία να υλοποιήσει την υπόσχεσή του. Το τελευταίο επεισόδιο αυτής της σειράς, είναι και το πιό καθοριστικό, σε όλα τα προηγούμενα ήταν ο Εδουάρδ αυτός μέσω του οποίου παρακολουθούσαμε αυτά τα ασύλληπτα (και άκρως επικίνδυνα) ταξίδια. Στο 10ο επεισόδιο, βλέπουμε πως εξελίχθηκαν τα πράγματα στη ζωή του μεγάλου του έρωτα, της Ελίζας, κι υπάρχει λόγος σοβαρός, πιστέψτε με, που συμβαίνει αυτό .



 Ποιός δε θα ήθελε να ξαναγυρίσει σε γεγονοτα καθοριστικά του βίου του και ν'αλλάξει ίσως, την έκβασή τους; ποιός δεν έχει πεί/σκεφτεί τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του "τι θα συνέβαινε αν τελικά είχα βρεί το θάρρος να πω αυτή την κουβέντα/να κάνω εκείνη την κινηση/ ν'αντιδράσω όπως θα όφειλα" κλπ.; Η Δρ. Έβερεστ βεβαίως, προειδοποιεί τον απαρηγόρητο Εδουάρδ,για την επικινδυνότητα αυτών των ταξιδιών του, "δεν υπάρχει ταξίδι χωρίς συνέπειες" του λέει, αλλά λησμονεί κι αυτή με τη σειρά της, πως η ίδια σαν άλλη Εύα του απολεσθέντος Παραδείσου, τον σύστησε στον πειρασμό... Αυτή παρουσιάστηκε την κρίσιμη στιγμή, και τα πράγματα πήραν το δρόμο τους.
Αξίζει το χρόνο σας αυτή η σειρά, αν μη τι άλλο επειδή θα σας βάλει ιδέες " κι αν υπάρχει όντως ενα άλλο σύμπαν που είμαι ευτυχισμένη/ος ;"





Σχόλια