GoT/ s.8-ep.1: Η συγκίνηση κρύβει αμηχανία


Με τίτλους έναρξης ελαφρώς αλλαγμένους (πλέον βλέπουμε και το εσωτερικό των κτισμάτων των Οίκων που πρωταγωνιστούν στα 7 Βασίλεια στο Γουέστερος), συνοδεία της επικής μουσικής του Ramin Djawadi φυσικά, ξεκίνησε επιτέλους μετά από 2 χρόνια αναμονής των εκατομμυρίων θαυμαστών του, ο 8ος και τελευταίος κύκλος του Game Of Thrones. 
Τίτλος του επεισοδίου WINTERFELL και όλοι οι δρόμοι (κι οι στρατοί) συρρέουν στον Βορρά για να πολεμήσουν στο πλευρό του Τζον Σνόου τον στρατό των νεκροζώνταντων που ήδη όπως παρακολουθήσαμε στο τελευταιο επεισόδιο του 7ου κύκλου, έχουν εισβάλλει στο Γουέστερος. Ο χειμώνας και τα φρικτά πλάσματα με τα οποία οι γονείς κοίμιζαν (και φόβιζαν) τα παιδιά τους στο Γουέστερος, είναι ήδη εδώ, αλλά εδώ είναι επίσης ξανά, ο γοητευτικότατος και (μάλλον καψούρης) Τζον Σνόου μετά της Θυελλογέννητης Ντενέρις. Νομίζω πως ήταν διάχυτη η συγκίνηση σ'αυτο το πρώτο επεισόδιο του κύκλου : εννοείται πως οι σκηνές με την επανασύνδεση Τζον- Μπραν και Τζον- 'Αρυα πρέπει να έκαναν πολλά ματάκια να βουρκώσουν,αλλά είχαμε κι άλλες επανασυνδέσεις : της αγέρωχης Σάνσα με τον Τύριον -πόσο εξεπλάγη ο τετραπέρατος νάνος Λάνιστερ βλέποντας την πρώην σύζυγό του (έστω για ένα μικρό χρονικό διάστημα αν θυμάστε) από τρομοκρατημένη παιδίσκη, να έχει εξελιχθεί σε γεμάτη αυτοπεποίθηση Αρχόντισσα του Γουίντερφελ πλέον, είναι μάλλον δύσκολο να εξακριβώσουμε, δεδομένης της συγκρατημένης στάσης αμφοτέρων-, της Άρυα με τον φίλο της Γκέντρι, αλλά και με τον "μέντορά" της Σάντορ Κλεγκέην (aka The Hound). Η συνάντηση που δεν είδαμε ακόμη όμως είναι αυτή μεταξύ του σερ Τζόρα Μόρμοντ, μετά της εξαδέλφης του Λυάννα Μόρμοντ (η μικρή Bella Ramsey σε μία κρίσιμη σκηνή, αποδεικνύει για πολλοστή φορά πόσο badass girl είναι, αφού δεν διστάζει ν'αμφισβητήσει ελαφρώς, τον Άρχοντα του Βορρά Τζον Σνόου, ενώπιον όλων, λέγοντάς του : "έφυγες βασιλιάς και επέστρεψες... τι ακριβώς; δεν ξέρω", αυτό το μικρό κορίτσι που όμως φέρεται ακριβώς ως Αρχοντισσα των Νήσων της Άρκτου, που είναι), άραγε η θαρραλέα Αρχοντισσα πως θ'αντιμετωπίσει τον συγγενή της; 
 Στον Βορρά μπορεί οι σύμμαχοι των Σταρκ, να μην βλέπουν με τόσο φιλόξενο μάτι την "ασημομαλλούσα" βασίλισσα που τους έκατσε στο σβέρκο με το έτσι θέλω του Άρχοντά τους, αλλά στον Νότο, η πανούργα Σέρσι μοιάζει μάλλον ευχαριστημένη όταν μαθαίνει πως τα ζόμπι μπούκαραν στο Γουέστερος, η Lena Headey ξαναδίνει ρεσιτάλ φυσικά, και προφέρει την ατάκα του επεισοδίου, μιλώντας στον ανυπόμονο (να...συνευρεθεί μαζί της) Γιούρον Γκρέητζοϊ : " You want a whore, buy her. You want a queen, earn her".
Μία αμηχανία διέκρινα (ίσως είναι αυστηρώς προσωπική κι εσφαλμένη εντύπωση) στο σύνολο, σα να προσπαθούσαν οι χαρακτήρες να ξαναβρούν το βήμα τους, σα να έπαθαν ένα ελαφρύ σοκ και προσπαθούν να το διαχειριστούν. Εκτός δηλαδή απ' τα συγκινητικά ανταμώματα παλιών φιλων (ή και αντιπάλων) το πρωτο επεισόδιο αυτού του κύκλου μάλλον ως προθέρμανση αυτών (των άκρως συγκλονιστικών ευελπιστώ) που θ'ακολουθήσουν ήταν,παρά συνεχής καταιγισμός συμβάντων που προκαλούν εξάρθρωση σιαγόνας. Αυτό βεβαίως σίγουρα δεν το συμμερίζεται ο ωραίος Τζέημι Λάνιστερ ο οποίος πρέπει να δοκίμασε το σοκ της ζωής του βλέποντας, αυτόν που δεν περίμενε ποτέ ότι θα ξανάβλεπε... Το ότι ο αχώνευτος και ανήθικος (στους 2 πρώτους κύκλους τουλάχιστον) Τζέημι- αιμομείκτης αδελφός της Σέρσι μην ξεχνιόμαστε, έχει μεταμορφωθεί πλέον σ'εναν απ΄τους πιό συμπαθείς χαρακτήρες εκεί μέσα, είναι απ΄τις μικρές ευχάριστες εκπλήξεις που μας έχει προσφέρει αυτή η σειρά,και μένει να δούμε πως θ'αντιδράσει μόλις δεί και την θηριώδη Μπρίεν, ξανά. Επίσης, το ότι αυτό το επεισόδιο μοιάζει περιέργως ως καθρέφτης (τηρουμένων των αναλογιών βεβαίως) του δεύτερου επεισοδίου του 1ου κύκλου (η σεκάνς με την είσοδο του Τζον και της Ντενέρις στο Γουίντερφελ, θυμίζει πολύ την είσοδο του Βασιλιά Ρόμπερτ Μπαράθεον μετά της συνοδείας του, στο ίδιο κάστρο, στον 1ο κύκλο), ίσως είναι ο διεστραμμένος και άκρως ενδιαφέρων τρόπος των σεναριογράφων να μας πούν κάτι, για τα πρόσωπα αυτού του υπέροχου και τόσο εθιστικού δράματος. 
Προσέξτε ιδιαίτερα την λυσσασμένη για τον Σιδερένιο Θρόνο, Ντενέρις. Προσέξτε την έκφρασή της και τα λεγόμενά της στη Σάνσα,καθώς και όταν μιλάει ιδιαιτέρως με τον εραστή της (πλέον) Τζον- μήπως η Σάνσα και οι συν αυτή καχύποπτοι με την Ταργκέρυεν που τους κουβαλήθηκε, έχει δίκιο ν'ανησυχεί; μήπως η κοντή δρακομάνα που ανησυχεί επειδή τα σπλάχνα της "δεν τρέφονται καλά" (18 κατσίκες και 12 πρόβατα που ξεκλήρισαν οι δύο δράκοι,κρίθηκαν ελαφρύ πρωινό προφανώς), είναι τελικώς όσο αδίστακτη και πονηρή ειχαμε (όσοι απο εμάς) υποψιαστεί; Προσέξτε επίσης την σιωπή (αλλά εύγλωττο βλέμμα) του Τζον σε μιά κρίσιμη ερώτηση της Σάνσα προς αυτόν. 
Ο μεγάλος πόλεμος, ο μόνος που έχει σημασία όπως τονίζει σε κάθε ευκαιρία ο ωραίος Σνόου είναι εδώ, θα είναι άραγε ο μόνος που θα πρέπει ν'αντιμετωπίσουν ή η συγκλονιστική αλήθεια που μαθαίνει ο Αρχοντας του Βορρά, θα γεννήσει κι άλλον πόλεμο,εντός της οικογένειάς του αυτή τη φορά;

Σχόλια