Η πέτρα σκίζει το πλεκτό


Η πιό πρόσφατη δουλειά του φημισμένου στούντιο κινουμένων σχεδίων Aardman (μ’ έδρα το Μπρίστολ της Αγγλίας), με τίτλο EARLY MAN σε σκηνοθεσία Nick Park, είναι μία απολαυστικότατη ταινία, αστεία και με μία έκπληξη για τους οπαδούς του ποδοσφαίρου. Κι αν αναρωτιέστε τι σχέση έχουν οι άνθρωποι της Λίθινης Εποχής και αυτοί της Εποχής του Χαλκού, με την «στρογγυλή θεά», μόλις δείτε αυτή την τόσο υπέροχα φτιαγμένη ταινία (animation με την τεχνική του stop-motion) θα σας λυθεί η απορία και η κοιλιά απ΄τα γέλια.
Όπως και στην προηγούμενη ταινία παραγωγής του στούντιο Aardman με τίτλο SHAUN THE SHEEP (2015), οι αστείες και τόσο χαριτωμένες μαριονέτες έχουν την πρωτοκαθεδρία. Η Kate Anderson στον σχεδιασμό τους έκανε γι’ άλλη μιά φορά το θαύμα της,οι κούκλες που «ενσαρκώνουν» τα μέλη των δύο φυλών που αντιμάχονται μ’ έπαθλο την καταπράσινη κι ειδυλλιακή κοιλάδα, είναι εξαιρετικά φτιαγμένες και ζωντανεύουν χάρη στις απολαυστικές ερμηνείες ενός επιτελείου διάσημων (και καλών) ηθοποιών οι οποίοι δανείζουν τις φωνές τους : ο Eddie Redmayne δανείζει τη φωνή του στον μικρούλη Νταγκ- μέλος της φυλής των Ανθρώπων της Παλαιολιθικής Εποχής, ο οποίος ζεί στην καταπράσινη κοιλάδα και επιδίδεται στο κυνήγι κουνελιών. Τα κουνέλια βεβαίως αποδεικνύονται παμπόνηρα και πολύ δύσκολη να τα πιάσει κανείς, λεία, παρ’ όλα αυτά αν για κακή τους τύχη συλληφθούν απ’τους πεινασμένους «Ανθρώπους των σπηλαίων» όπως αποκαλούνται υποτιμητικά, το καταδιασκεδάζουν (πολύ αστεία η σκηνή με το φαγοπότι).
Η φυλή του Νταγκ έχει αρχηγό τον καλοκάγαθο και αγαπητό Μπόμναρ (ο Timothy Spall), ένας «γέρος» 32 ετών,ο οποίος ξυρίζεται μ’ ένα σκαθάρι, λέει προσευχή οικολογικού περιεχομένου και δεν φαντάζεται τι θ’αναγκαστεί να μάθει προκειμένου να επανακτήσει το σπίτι του, τον τόπο κατοικίας της φυλής του, εξαιτίας  της απληστίας του αρχηγού της φυλής των Ανθρώπων του Χαλκού,του Μεγάλου Άρχοντα Νούθ (τον υποδύεται ο Tom Hiddleston, βάζοντάς τον να μιλάει αγγλικά με γαλλική προφορά). Οι δυό φυλές θ’αντιμετωπίσουν η μία την άλλη σ’ ένα τεράστιο γήπεδο όπου μπροστά σε χιλιάδες θεατές θα παίξουν…ποδόσφαιρο. Διότι οι μακρινοί πρόγονοι της φυλής του Νταγκ είχαν ανακαλύψει το ποδόσφαιρο από καθαρή τύχη, αλλά φαίνεται πως δεν κληροδότησαν και πολλά πράγματα στους μεταγενέστερους.
Η μεγαλοπρεπής βασίλισσα της Φυλής του Χαλκού (η Miriam Margolyes) παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τον αγώνα (προσέξτε τους δύο σχολιαστές του αγώνα Μπράϊαν και Μπράϊαν τους οποίους υποδύεται απολαυστικά ο Rob Brydon, καθώς και το κακιασμένο πτηνό- αγγελιαφόρο της Βασίλισσας, με την φωνή του Brydon επίσης), καθώς και τον άπληστο Νούθ ο οποίος δίνει κι ένα έξοχο παράδειγμα προς αποφυγή, κακής διαιτησίας, μεροληπτικής διαιτησίας, σε βάρος της φυλής του Νταγκ βεβαίως.
Μπορούν άραγε τ’ αγαθά στουρνάρια-σύντροφοι του Νταγκ να γίνουν άσοι της μπάλας και να κοντράρουν στα ίσα τους φίλαυτους παίκτες της Φυλής του Χαλκού; Η Maisie Williams (aka Άρυα του GoT) δίνοντας τη φωνή της σε μαριονέτα με καθοριστικό ρόλο, βοηθάει αποφασιστικά τη φυλή του Νταγκ, και δίνει την απαραίτητη χροιά πολιτικής ορθότητας στην ταινία ( η Γκούνα είναι μεγάλη μπαλαδόρισα, αλλά ούσα κορίτσι έχει αποκλειστεί απ΄το γήπεδο).
All-star καστ, έξοχος σχεδιασμός με τις κούκλες και τους χώρους δράσης, ωραία μουσική και ο άπαιχτος αγριόχοιρος ονόματι Χόγκνομπ− ο πιστός φίλος του Νταγκ, που παίζει ποδόσφαιρο, γρυλλίζει σαν σκύλος και είναι ατρόμητος, συνθέτουν ένα πανέμορφο και πολύ αστείο animation, το οποίο ως σχέδιο εμψύχωσης αποτελεί βάλσαμο και νησίδα χιούμορ κι αισθητικής για την δική μας ψυχή.

Trivia :
·       Εξίσου απολαυστικοί είναι και οι τίτλοι τέλους της ταινίας, με την διαβεβαίωση ότι «κανένας δεινόσαυρος ή κουνέλι δεν υπέστη βλάβη για τη δημιουργία αυτής της ταινίας».
·       Ο σκηνοθέτης δανείζει τη φωνή του στον τρελιάρη αγριόχοιρο.






Σχόλια