Ένας κακός άγγελος


Εντυπωσιακό κι επιδραστικό,αν μη τι άλλο, είναι το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Brady Corbet με την ταινία του  THE CHILDHOOD OF A LEADER (2015) σε σενάριο που συν-έγραψε με τη σύζυγό του, η οποία παρακολουθεί στενά ένα μικρό αγόρι Αμερικανο-γερμανικής καταγωγής, τον Πρέσκοτ,στη Γαλλία του 1919,τις παραμονές της υπογραφής της περίφημης  Συνθήκης των Βερσαλλιών η οποία τερμάτισε επισήμως τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Όπως πολύ σωστά είχε πεί ο Corbet, ο Tom Sweet, ο μικρός που υποδύεται τον κακομαθημένο (αλλά ευφυέστατο) Πρέσκοτ, είναι ο μεγαλύτερος θρίαμβος αυτής της εξαιρετικής ταινίας, με την εκπληκτική μουσική δια χειρός  Scott Walker και την πανέμορφη φωτογραφία του Lol Crawley. Ο Tom Sweet ένα κατάξανθο αγόρι με «διαβολική» ομορφιά,είναι ο μοναχογιός του ζεύγους− της μητέρας, η πανέμορφη, γλωσσομαθής και θρήσκα Γερμανίδα που υποδύεται η Berenice Bejo− και του πατέρα− ο Αμερικανός βοηθός Γραμματέας του Υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης Γουίλσον, ο οποίος συμμετέχει στις εργασίες  σύνταξης του κειμένου της Συνθήκης και τον υποδύεται ο Liam Cunningham (χωρίς όμως να γοητεύει όσο μας γοητεύει στο Game of Thrones, φοβάμαι). Ο κύκλος των «θυμάτων» της γοητείας  αυτού του παράξενου πλάσματος, περιλαμβάνει επίσης τη νεαρή δασκάλα γαλλικών του Πρέσκοτ (η Stacy Martin) καθώς και τον οικογενειακό φίλο ονόματι Τσάρλς Μάρκερ− δημοσιογράφος με συγγραφικές ανησυχίες, που τον υποδύεται εξαιρετικά ο Robert Pattinson.
Ποιός είναι ο Πρέσκοτ; γιατί μας ενδιαφέρει η περίπτωσή του; Η δυσοίωνη, επικίνδυνη προσωπικότητα του μικρού η οποία εκδηλώνεται σε 4 κεφάλαια (η ταινία είναι χωρισμένη σε tantrums= παδιάστικες εκρήξεις θυμού) κορυφώνεται με το απροσδιόριστο, χωροχρονικά, φινάλε της ταινίας, όπου βλέπουμε τον ενήλικα Πρέσκοτ ( ; ) ως λαοπρόβλητο ηγέτη να προκαλεί κύματα ενθουσιασμού στα συγκεντρωμένα πλήθη : την «προετοιμασία» ενός ηγέτη (δικτάτορα μήπως ; ) παρακολουθούσαμε επί 2 σχεδόν ώρες, αυτό το βίαιο, κακομαθημένο,και μονόχνωτο αγόρι που φαίνεται ότι ασκούσε μία ανεξήγητη γοητεία στο περιβάλλον του, που απολάμβανε το κανάκεμα γονιών και υπηρετ.προσωπικού βρήκε πλέον το μέσο, τον τρόπο για να υποτάξει όλο τον κόσμο στο θέλημά του, ασκεί Εξουσία, είναι η Εξουσία.
Ο Pattinson είχε δηλώσει πως δεν υποδύεται στην ταινία ούτε τον Χίτλερ, ούτε τον Μουσολίνι αλλά έναν οποιονδήποτε δικτάτορα, το όλο στήσιμο πάντως της τελικής σεκάνς παραπέμπει στη χιτλερική Γερμανία ή στη σταλινική Ρωσία. Δεν είναι όμως η ταυτότητα του ηγέτη αυτό που έχει σημασία, όσο ο ρόλος καθ’εαυτός και κυρίως οι καταβολές του.
Η ταινία του Corbet με την φρενήρη μουσική της, την καθηλωτική παρουσία του Sweet και την ψυχρή, επίμονη ματιά που θυμίζει πολύ Haneke, είναι ένα αισθητικά έξοχο δείγμα case-study, για την εξαγωγή ίσως, γενικότερων συμπερασμάτων : φερειπείν, όταν μονίμως σου κάνουν τα χατήρια, όταν δεν ακούς ποτέ όχι, τότε θα γίνεις  ενήλικας με ανερμάτιστο Εγώ, που θα πιστεύει ότι όλη η οικουμένη γεννήθηκε για να σε υπηρετήσει.


Trivia :
·       Η ταινία βασίστηκε χαλαρά στη σύντομη ιστορία του Jean Paul Sartre με τίτλο The Childhood Of A Leader που περιλαμβάνεται στη συλλογή The Wall που δημοσιεύθηκε στα 1939,και στο μυθιστόρημα του J.Fowles The Magus (1965).
·       Γυρίσματα έγιναν στη Βουδαπέστη. Αρχικό καστ ήταν οι Tim Roth, Juliette Binoche και Robert Pattinson. Ο μεν Roth αποχώρησε λόγω κι άλλων υποχρεώσεων, η δε Binoche επειδή βρήκε την ταινία «πολύ σκοτεινή».
·       Ο σκηνοθέτης έχει δηλώσει πως για το σενάριο εμπνεύστηκε απ΄τις εξής ταινίες : Mouchette του R.Bresson, Under The Sun Of Satan του M.Pialat, The Tree Of Wooden Clogs του E.Olmi, Barry Lyndon του S.Kubrick και Day Of Wrath του K.Dreyer.

Σχόλια