Αγόρι δεμένο με σπάγκο


Λαμπρό παράδειγμα του πως μπορούν να συμβαδίζουν τα μυθικά πλούτη με την απόλυτη δυστυχία αποτελεί η πραγματική ιστορία που αφηγείται η ταινία του Ridley Scott με τίτλο ALL THE MONEY IN THE WORLD (βασισμένη στο βιβλίο του John Pearson, Painfully Rich : The Outrageous Fortunes And Misfortunes Of The Heirs Of J.Paul Getty).
Το καλοκαίρι του 1973 η διαβόητη Μαφία της Καλαβρίας Ndrangheta απήγαγε στη Ρώμη τον 16χρονο εγγονό του μεγιστάνα του πετρελαίου Τζων- Πωλ Γκέτι, ζητώντας λύτρα ύψους 17.000.000 δολαρίων. Ο αποκληρωμένος πατέρας του νεαρού, Τζων-Πωλ ΙΙ, δεν διέθετε τα χρήματα, ούτε η πρώην σύζυγός του Γκέηλ Χάρις, και ο παροιμιωδώς τσιγκούνης παππούς του Τζων- Πωλ Γκέτι αρνήθηκε αρχικώς, να πληρώσει, υποστηρίζοντας πως έχει άλλα 14 εγγόνια.  αν πληρώσει, θα του απαγάγουν και τα 14…
Με ωραίο ρυθμό, σφιχτοδεμένο σενάριο, εξαιρετική μουσική επένδυση και κυρίως φοβερές ερμηνείες, η ταινία του Scott, μένοντας πιστή στα πραγματικά περιστατικά, ενώ έχει στο κέντρο της την απαγωγή του πάμπλουτου ομορφούλη εγγονού του μεγιστάνα (τα ΜΜΕ αποκαλούσαν τον νεαρό «χρυσό χίππυ» σκιαγραφεί πολύ διδακτικά τους αποδέκτες της τραγωδίας : την οικογένεια του μικρού, και κυρίως τον «πατριάρχη» της, δισεκατομμυριούχο Τζων-Πωλ Γκέτι ο οποίος ενσαρκώνεται εξαιρετικά απ΄τον Christopher Plummer. Ο Γκέτι παρουσιάζεται  ως ένας σκληρότατος διαπραγματευτής, που πάντοτε φροντίζει να πετυχαίνει τους στόχους του με το μικρότερο δυνατό, οικονομικό, κόστοςτο συναισθηματικό κόστος (των άλλων) φαίνεται πως δεν τον απασχόλησε ποτέ, μιάς και ο ίδιος ήταν «προϊόν» της απαράδεκτης συμπεριφοράς του πατέρα του Πωλ Α’ ο οποίος τη δεκαετία του ’60 ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου και απολύτως αφοσιωμένος στα λεφτά του : ο νεαρός τότε, Πωλ Β’ (αυτός που υποδύεται εδώ έξοχα ο Christopher Plummer) έβλεπε σπάνια τον πατέρα του, στον οποίο έστελνε γράμματα που επιστρέφονταν χωρίς απάντηση, αλλά με διορθωμένα και υπογραμμισμένα τα ορθογραφικά λάθη! Επίσης όταν δειπνούσαν μαζί πατέρας και γιός, πράγμα σπάνιο, ο πατέρας αφαιρούσε την αξία του γεύματος απ’ το χαρτζιλίκι του γιού του…
Στην παρούσα ταινία ο γέρος πλέον μεγιστάνας λέει μία χαρακτηριστική της νοοτροπίας του, ατάκα προς τον άνθρωπο που θ’ αναλάμβανε τις διαπραγματεύσεις  με τους απαγωγείς του εγγονού του (τον υποδύεται ο Mark Wahlberg) : «γιαυτό αγαπώ τα αντικείμενα. Δεν αλλάζουν, δεν σ’απογοητεύουν. Είναι πάντοτε αυτό που δείχνουν ότι είναι», κάνοντας κάθε υποψιασμένο θεατή να (ξανα) σκεφτεί ότι η δίψα αυτού του ανθρώπου να βγάζει συνέχεια όλο και περισσότερα χρήματα, η εξοργιστική, στα όρια της απανθρωπιάς, τσιγκουνιά του, προσπαθούσε (μάταια και αναποτελεσματικά βεβαίως) να κλείσει χρόνιες και βαθύτατες συναισθηματικές  «τρύπες» σαν αυτή όπου έμεινε αλυσοδεμένος για 5 μήνες ο Τζων-Πωλ Γκέτι ΙΙΙ.
Τον εξαίρετο και πειστικότατο ως δισεκατομμυριούχο Γκέτι πρεσβύτερο Plummer, πλαισιώνουν επάξια οι Michelle Williams υποδυόμενη τη μητέρα του απαχθέντος, Γκέηλ Χάρις, ο Romain Duris απολαυστικότατος ως μέλος της μαφίας- ένας εκ των απαγωγέων, ο Timothy Hutton, αγνώριστος εμφανισιακώς, υποδυόμενος τον επικεφαλής της δικηγορικής ομάδας του μεγιστάνα, και ο νεαρός, μόλις 18 ετών, Charlie Plummer (δεν έχει καμία συγγένεια με τον προαναφερθέντα Plummer) ο οποίος υποδύεται το θύμα της απαγωγής, τον ανήλικο πάμπλουτο ο οποίος διατείνεται στην αρχή της ταινίας ότι μπορεί να φροντίσει τον εαυτό του.
Αξίζει να πούμε ότι η αφήγηση που ακούμε με τη φωνή του απαχθέντος Τζων-Πωλ ΙΙΙ, στην αρχή της ταινίας, μπορεί να φωτίσει ως ένα βαθμό όσα ακολουθούν«μοιάζουμε μ’ εσάς, αλλά δεν είμαστε σαν εσάς» λέει ο νεαρός και αυτή η ατάκα του, συνδυασμένη με το ύφος του μετά το αίσιο τέλος της περιπέτειάς του, όταν χορτάτος, καθαρός και καλοντυμμένος περιβάλλεται απ΄τα σκανδαλώδη πλούτη του παππού του, λέει πολλά περισσότερα, από οποιαδήποτε κλαψιάρικη εξομολόγηση και «κατάθεση ψυχής» : το χρήμα δεν φέρνει σε καμία περίπτωση την ευτυχία, μπορεί όμως να φτιάξει μία πολύ πειστική απομίμησή της…
Το πολύ ενδιαφέρον στην ταινία του Scott, δεν είναι ο απαχθείς, ο οποίος ως απαχθείς είναι «σαν νεκρός» αλλά οι αντιδράσεις, αφενός του σπαγκοραμμένου Γκέτι, αφετέρου της πρώην νύφης του, Γκέηλ, η οποία ενώ αρνείται πεισματικά τα λεφτά του γέρου, τον ικετεύει με τον τρόπο της να πληρώσει το υπέρογκο ποσό των λύτρων. Απέναντι στην επιβλητική φιγούρα του Plummer, που σαν παμπόνηρη, γριά αλεπού, φροντίζει το συμφέρον του και μόνο, στέκεται η έξοχη Williams, κομψότατη και ψύχραιμη, έξυπνη και ικανή διαπραγματεύτρια όχι με τους επικίνδυνους και βρωμερούς μαφιόζους της Καλαβρίας που άρπαξαν το γιό της, αλλά μ’ αυτόν τον ανάλγητο παλιόγερο που μοιάζει ν’ αγαπά τ’αντικείμενα περισσότερο απ’ τους ανθρώπους (και δη τους δικούς του).
“ You are a Getty, Paul. You have a destiny”, βλέπουμε τον παππού Τζων-Πωλ να λέει στον μικρό εγγονό του. Το ποιά ακριβώς είναι η μοίρα του, «φανερώνεται» στο έξοχο έσχατο πλάνο της ταινίας, όπου η Γκέηλ κοιτάζει μ’ ένα βλέμμα πέραν πάσης περιγραφής, τη χάλκινη προτομή του πρώην πεθερού της : ο βλοσυρός (και μακαρίτης) Γκέτι κοιτάζει τη γυναίκα που αρνιόταν πεισματικά τα λεφτά του και τώρα τα διαχειρίζεται αναγκαστικά, ως νόμιμη εκπρόσωπος των κληρονόμων του. Το λες και εκδίκηση μετά θάνατον.


Trivia :
·       Το τραγούδι που ακούγεται στο τρέηλερ της ταινίας, καθώς και σε μία σκηνή της, είναι το Time Of The Season της αγγλικής μπάντας THE ZOMBIES  η οποία χρονολογείται απ’ το 1958 και είναι ακόμα ενεργή.
·       Το συνολικό κόστος της ταινίας έφθασε τα 50.000.000 δολάρια λόγω του ότι χρειάστηκε να ξαναγυριστούν οι σκηνές με τον Τζων-Πωλ Γκέτι, που τον υποδυόταν  αρχικώς ο Kevin Spacey.
·       Ο Mark Getty ιδρυσε την περίφημη εταιρεία παροχής οπτικού υλικού Getty Images,και είναι γιός του σερ Τζων-Πωλ Γκετι ΙΙ, αδελφός του απαχθέντος Τζων-Πωλ ΙΙΙ.
·       Αρχικώς προσεγγίστηκε η Natalie Portman για το ρόλο της Γκέηλ Χάρις.
·       Στις 25-3-18 έκανε πρεμιέρα στο κανάλι FX, σειρά 10 επεισοδίων με τίτλο TRUST, σκηνοθεσίας Danny Boyle, η οποία αφηγείται την ίδια υπόθεση, με τον Donald Sutherland ως Γκέτι πρεσβύτερο, την Hilary Swank ως Γκέηλ Χάρις και τον Harris Dickinson στο ρόλο του απαχθέντος εγγονού.


Σχόλια