Η λεπίδα αστράφτει στο σκοτάδι




Πριν τον διαβόητο Τζακ  Αντεροβγάλτη, φαίνεται πως υπήρξε κάποιος άλλος δολοφόνος με παρόμοιες μεθόδους, κι εξίσου ειδεχθής. Αυτό μας λέει η γοητευτική ταινία του Juan Carlos Medina THE LIMEHOUSE GOLEM (2016), η οποία βασίζεται στο μυθιστόρημα του Peter Ackroyd, Dan Leno And The Limehouse Golem (1994).
Τοποθετημένη στο Βικτωριανό Λονδίνο του 1880, 8 χρόνια πριν ο Τζακ Αντεροβγάλτης σφαγιάσει τις πόρνες του White Chapel, η ταινία του Medina διαθέτει εξαιρετική φωτογραφία και ανασύσταση της εποχής, και ένα πρωταγωνιστικό δίδυμο πολλά υποσχόμενο : την μόλις 24 ετών Olivia Cooke υποδυόμενη την σταρ του music- hall Λίζι Κρη, και τον Douglas Booth, υποδυόμενο τον επίσης εξόχως δημοφιλή κωμικό ηθοποιό της εποχής (υπαρκτό πρόσωπο), Dan Leno. Η Cooke μας χαρίζει μία δαιμονική ερμηνεία, φέρνει τη γυναίκα στο προσκήνιο και προσφέρει μία πάρα πολύ ενδιαφέρουσα φεμινιστική απόχρωση στην καταματωμένη ιστορία, την οποία καλείται να διαλευκάνει  ο Επιθεωρητής της Scotland Yard, Τζων Κιλντέρφοβάμαι πως η επιλογή του Bill Nighy για το ρόλο ήταν ατυχής, και ο αγαπημένος κατά τα λοιπά ηθοποιός απέχει εδώ αρκετά, απ ΄τις απολαυστικές ερμηνείες στις οποίες μας έχει καλομάθει…Εκτός κι αν ο μάλλον υποτονικός τρόπος που παίζει (σα να βρίσκεται κάπου αλλού, σα να βαριέται, σα να δυσανασχετεί μου φάνηκε) ήταν σκόπιμος,ακριβώς για να λάμψει το δίδυμο Cooke- Booth, οι οποίοι είναι εξαίρετοι και πειστικότατοι.
Στην ουσία, 2 υποθέσεις καλείται να εξιχνιάσει ο Επιθεωρητής, υποθέσεις που συνδέονται και διαπλέκονται  αλλά αυτό θα το ανακαλύψει (μαζί με τον θεατή) στο συγκλονιστικό φινάλε : το θάνατο του θεατρικού συγγραφέα Τζων Κρη- συζύγου της Ελίζαμπεθ (τον υποδύεται ο γοητευτικότατος Sam Reid), για τον οποίο κατηγορείται η ηθοποιός και μία σειρά αποτρόπαιων φονικών που συνταράζουν το Λονδίνο και ήδη ο τρομοκρατημένος πληθυσμός τ’ αποδίδει στο μυθικό πλάσμα Golem (απαντάται στην εβραϊκη λαϊκή παράδοση).
Δεν είναι From Hell η ταινία του Medina, αφενός γιατί ο Nighy δεν είναι Johnny Depp, αφετέρου γιατί εκεί η γυναίκα παρουσιάζεται ως το θύμα αρρωστημένων, τάχα μου ευϋπόληπτων ανδρών που ξεσπούν τη (σεξουαλική ή άλλου τύπου) μανία τους πάνω στο σώμα της. Στην ταινία του Medina η Λίζι με το ρόλο-κλειδί στην ιστορία, κάνει τη γυναίκα τραγική πρωταγωνίστρια, και μετά τη φοβερή αποκάλυψη του φινάλε, κατανοούμε το δράμα της (της Λίζι ειδικά, αλλά και της γυναίκας της εποχής, γενικά).
“My dear friends, let us begin. At the end…” λέει με απαράμιλλο τρόπο ο Douglas Booth στην εναρκτήρια και τελική σκηνή της ταινίας, απευθυνόμενος στους θεατές –θαμώνες του θεάτρου του αλλά και σ’ εμάς : μπορεί ν’ αδυνατούμε να προβλέψουμε  το τέλος κάποιου, αλλά μόλις αυτό μας χτυπήσει κατακέφαλα, διαλύει τον βίο του στα εξ’ ων συνετέθει, και μπορούμε τότε παρατηρώντας τα κομμάτια και προχωρώντας ανάποδα να βρούμε την αιτία των πράξεών του. Ένα πάντως είναι βέβαιο : το αίμα δεν ξαναγυρίζει στα νεκρά σώματα.


Trivia :
·       Η ταινία είναι αφιερωμένη στον Alan Rickman, αρχικό πρωταγωνιστή, (θα υποδύετο τον Επιθεωρητή Κιλντέρ) ο οποίος όμως αποχώρησε λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης της υγείας του : έχοντας καρκίνο στο πάγκρεας, πέθανε τον Ιανουάριο του 2016.
·       Ο Τζακ  ο Αντεροβγάλτης  έδρασε στο Λονδίνο, το 1888. Έχουν διατυπωθεί πολλές θεωρίες για την ταυτότητά του, η οποία όμως δεν έχει, ακόμα, εξακριβωθεί.
·       Ο Dan Leno (κατά κόσμον George Wild Galvin), Άγγλος κωμικός ηθοποιός του music-hall, μεσουράνησε την περίοδο 1880-1890, ήταν εξαιρετικά δημοφιλής κι απ΄τους υψηλότερα αμειβόμενους  κωμικούς στον κόσμο.



Σχόλια