Δήμιος με παιδεία




Στιβαρή ταινία με μία απροσδιόριστη γοητεία απ ΄την πρώτη μέχρι την τελευταία σκηνή είναι το HHhH/ THE MAN WITH THE IRON HEART, σκηνοθεσίας Cedric Jimenez, και βασισμένη στο βιβλίο HHhH του Laurent Binet.
Με μία ανατριχιαστικά πειστική ερμηνεία του Jason Clarke, ο οποίος  υποδύεται τον διαβόητο Ρέϊνχαρντ Τρίσταν Χάιντριχ (aka Ο Χασάπης της Πράγας, Το Ξανθό Κτήνος και Ο Δήμιος), υπέροχη μουσική διά  χειρός Guillaume Roussel και εντυπωσιακό καστ να πλαισιώνει τον εξαίρετο Clarke, η ταινία είναι ισορροπημένη : το πρώτο μέρος, περίπου 50 λεπτά, ασχολείται με τον Χάιντριχ, μας παρουσιάζει  αυτόν τον κατάξανθο, ανάλγητο και καλλιεργημένο «αρχιτέκτονα» της  Τελικής Λύσης, Προστάτη του Ράϊχ όπως χρίστηκε απ΄τον Χίτλερ, σκιαγραφείται η προσωπικότητά του, βλέπουμε το πώς έφτασε να γίνει ανώτατο στέλεχος επί Χίτλερ, αυτός  που είχε αποπεμφθεί απ΄το Γερμανικό Ναυτικό λόγω ανάρμοστης για αξιωματικό  συμπεριφοράς (η σκηνή όπου ο Χάιντριχ εκτός εαυτού τα κάνει λίμπα στο δωμάτιό του είναι συγκλονιστική) και πως βρήκαν «καταφύγιο» η εργατικότητα, μεθοδικότητα κι ενδεχομένως και τα συμπλέγματά του στο Εθνικοσοσιαλιστικό  Κόμμα, στην υπηρεσία του Παράφρονα που αιματοκύλισε την Ευρώπη.
Το δεύτερο μέρος της όμως ασχολείται με την επιχείρηση δολοφονίας  αυτού του ανθρώπου− η μόνη επιτυχής δολοφονία ανώτερου στελέχους των Ναζί επί Β’Παγκοσμίου− αποστολή που τάχθηκαν να φέρουν εις πέρας δύο νεαροί Τσεχοσλοβάκοι στρατιώτες ο Γιάν Κούμπις (τον υποδύεται ο Jack OConnell) και ο Γιόζεφ Γκάμπτσικ (τον υποδύεται ο Jack Reynor), κι έμεινε στην Ιστορία ως « Επιχείρηση Ανθρωποειδές».
Η ανατριχιαστική ερμηνεία του Clarke συμπληρώνεται πολύ πετυχημένα απ΄αυτήν της Rosamund  Pike, η οποία υποδύεται τη σύζυγο του Χάιντριχ, Λίνα Φον Ώστεν− θυγατέρα πλούσιας οικογένειας η οποία γεύτηκε ως ένα βαθμό την κρίση που είχε γονατίσει τη Γερμανία μετά τον Α’ Παγκόσμιο, φανατική  οπαδός-μέλος του Ναζιστικού Κόμματος και η αιτία γνωριμίας του Χάιντριχ μ’ αυτό,σε μία χαρακτηριστική σκηνή, η ωραία Λίνα θυμίζει στον Χάιντριχ που έχει ήδη προαχθεί σε Προστάτη του Ράϊχ στην Τσεχοσλοβακία  ότι «αυτή τον έσωσε».
Clarke και Pike ενσαρκώνουν πολύ πειστικά το «ιδανικό» ζευγάρι των Αρείων όπως τους φανταζόταν ο Χίτλερ, και γνωρίζουμε πολύ καλά τα εγκληματικά  αποτελέσματα των ιδεών του. Η σκληρότητα του Χιτλερικού καθεστώτος, τα βασανιστήρια και οι διώξεις όσων αντιστάθηκαν  (εν προκειμένω στην Τσεχοσλοβακία) ανταγωνίζονται τη γενναιότητα των Τσέχων που τόλμησαν να σκοτώσουν το Ξανθό  Κτήνος αψηφώντας τις ολέθριες συνέπειες της πράξης τους. Είναι κομβικής σημασίας η σκηνή με τους αντιστασιακούς που συσκέπτονται για το αν θα δολοφονήσουν ή όχι τον Χάιντριχ και τι  συνέπειες θα έχει αυτό.
Σ’αντίθεση με την προγενέστερη ταινία του 2016 Anthropoid του Sean Ellis στην οποία δεν υπήρχε σκηνή με τα σκληρότατα αντίποινα των Ναζί την επαύριο του θανάτου τελικώς, του Χάιντριχ, στην παρούσα ταινία υπάρχει σκηνή με τ’ αντίποινα  των Ναζί εναντίον του χωριού Lidice (στο οποίο υπάρχει ένα συγκλονιστικό γλυπτό σε ανάμνηση  του φρικτού γεγονότος). Εκτός  του εξαιρετικού Clarke, πολύ καλός είναι και ο Stephen Graham στο ρόλο του Χίμλερ (ο οποίος αγαπούσε ιδιαίτερα τον Χάιντριχ), όπως και ο (αγνώριστος εδώ) Thomas M.Wright  του Top Of The Lake υποδυόμενος  τον επίσης αντιστασιακό  Βάλτσικ, άμεσο συνεργό των Κούμπις και Γκάμπτσικ στη δολοφονία του Χάιντριχ.


Trivia :
·        Τα γυρίσματα έγιναν σε Πράγα και Βουδαπέστη.
·        Ο τίτλος  του βιβλίου του Binet  HHhH είναι ακρωνύμιο των λέξεων Himmlers  Hirn  heiβt  Heydrich ( Himmlers brain is called Heydrich).
·        Η δολοφονία του Χάιντριχ έγινε  στις 27-5-1942. Η είδηση του θανάτου του σκύλιασε τον Χίτλερ ο οποίος  διέταξε να «σβηστούν απ΄τον χάρτη τα χωριά Lidice και Lezaky». 5.000 Τσέχοι εκτελέστηκαν και 13.000 ανακρίθηκαν στα πλαίσια των ερευνών για τη σύλληψη  των δολοφόνων του Χάιντριχ. Οι Κούμπις και Γκάμπτσικ σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών στον Καθεδρικό Ναό Κύριλλου και Μεθόδιου όπου κρύβονταν μετά την απόπειρα εναντίον του Χάιντριχ.
·        Ο Ρέινχαρντ Χάιντριχ προερχόταν από πλούσια οικογένεια με μουσική παιδεία : ο πατέρας του ήταν ιδρυτής του Μουσικού Ωδείου του Χάλλε και μονωδός  σε όπερες του Βάγκνερ. Η μητέρα του (που τον χτυπούσε συχνά και ήταν πολύ αυταρχική) ήταν γνωστή πιανίστα. Ο ίδιος ο Χάιντριχ λάτρευε το βιολί. Στο σχολείο ήταν πάντα στόχος πειραγμάτων εξαιτίας της πολύ λεπτής φωνής του, και λόγω της φημολογούμενης εβραϊκής καταγωγής του. Μισούσε τους Εβραίους. Η σύζυγός του, του πρότεινε να καταταγεί στα  SS που αποτελούσαν  τη σωματοφυλακή του Χίμλερ.


Σχόλια