Το αρνί που έγινε λύκος

 

Ιστορικό δράμα υψηλής αισθητικής, είναι η τηλεοπτική σειρά των 8 επεισοδίων με τον τίτλο THE WHITE PRINCESS (2017),βασισμένη στα μυθιστορήματα της Philippa Gregory The White Princess  και The King's Curse. Η σειρά εστιάζει στην πριγκίπισσα Ελίζαμπεθ/Λίζι της Υόρκης, βασίλισσα της Αγγλίας μετά τον γάμο της με τον Ερρίκο VII,τον πρώτο μονάρχη του Οίκου των Τυδώρ, και τις συνέπειες, συχνά καταστροφικές, που είχε το συνεχές γαϊτανάκι δολοπλοκιών εκ μέρους των δύο πεθερών, δηλαδή της μητέρας της Λίζι, Ελίζαμπεθ Γούντβιλ (την υποδύεται η Essie Davis), και της μητέρας του Ερρικου, της τρομερής Μαργκαρετ Μπωφόρ (την υποδύεται η γνωστή απ΄την έτερη θρυλική σειρά, το GoT, Michelle Fairley).

Με εντυπωσιακότατους τίτλους έναρξης, οι οποίοι υπονοούν τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές για τον βασιλικό θρόνο της Αγγλίας,κατά τον 15ο αιώνα (τον Οίκο των Λάνκαστερ δηλαδή, και τον Οίκο των Γιόρκ), ωραιότατη μουσική δια χειρός John Lunn και πάνω απ΄όλα εκπληκτικά κοστούμια και φωτογραφία, απ΄τους Phoebe De Gaye και Chris Seager αντιστοίχως,η σειρά αιχμαλωτίζει το βλέμμα του θεατή και πως αλλιώς, όταν κάθε πλάνο της μέσα σ'αυτά τα υπέροχα σκηνικά , θυμίζει πίνακα Προ-ραφαηλίτη ζωγράφου. Το πρωταγωνιστικό ζευγάρι δε, των πανέμορφων Jodie Comer (έχει ήδη εντυπωσιάσει στη σειρά Killing Eve και στην πιό πρόσφατη ταινία του Ridley Scott, The Last Duel) και του Αυστραλού ηθοποιού Jacob Collins-Levy, είναι πειστικότατο, επαρκέστατο στους ρόλους που υποδύεται και πλαισιώνεται από ένα αξιοπρεπέστατο επιτελείο ηθοποιών, με επικεφαλής βεβαίως τις Fairley και Davis. Η πρώτη, σε ένα θα έλεγα, ρόλο κακιάς, δίνει ρεσιτάλ δολοπλοκίας,και αποτελεί αρχέτυπο γυναίκας που στην ουσία κυβερνά μέσω του αρσενικού που είχε την ατυχία να βρίσκεται υπό την επιρροή της- όπως συμβαίνει εδώ με τον ωραίο Ερρίκο, ο οποίος στέφεται βασιλιάς της Αγγλίας φυσικά, υποχρεωμένος όμως να τηρήσει την υπόσχεσή του, να νυμφευθεί μία Γιόρκ, και δη την πεντάμορφη Λίζι.

Αγγλία, 1485. Ο περίφημος Πόλεμος των Ρόδων έχει μόλις τελειώσει,με νικητή της μάχης του Μπόσγουωρθ τον Ερρίκο Τυδώρ, (γιό του ετεροθαλούς αδελφού του Ερρίκου VI) ο οποίος ανεβαίνει στον αγγλικό θρόνο ως Ερρίκος VII και παντρεύεται την μεγαλύτερη κόρη και μοναδική κληρονόμο του Εδουάρδου IV, Ελίζαμπεθ. Ένας νέος βασιλικός Οίκος δημιουργείται, αυτός των Τυδώρ, με πρώτο μονάρχη τον ωραίο Ερρίκο, ο οποίος με τον γάμο του, ενώνει τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές : τους Γιόρκ και τους Λάνκαστερ, οι οποίοι αλληλοσφάζονταν για 32 συναπτά έτη. Σημειωτέον πως αμφότεροι οι αντιμαχόμενοι Οίκοι αποτελούσαν παρακλάδια του Οίκου των Πλανταγενετών. Και ενώ όλοι θα περίμεναν ότι αυτός ο γάμος θα επέφερε την πολυπόθητη ειρήνη στο βασίλειο, ένθεν κι ένθεν υπάρχει η κρυμμένη φιλοδοξία να υπερισχύσει η μία ή η άλλη πλευρά : η ωραία Ελίζαμπεθ Γούντβιλ απ΄τη μιά, η μητέρα της Ελίζαμπεθ, ορκίστηκε να ανεβάσει στον αγγλικό θρόνο έναν Γιόρκ, το γιό της Ριχάρδο, η τρομερή Μάργκαρετ Μπωφόρ απ΄την άλλη, μια Τυδώρ, ονειρευόταν για χρόνια όπως λέει συγκινημένη στο γιόκα της, αυτή τη στιγμή, της στέψης του Ερρίκου βασιλιά, και δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει σε κανέναν άλλο να του πάρει το θρόνο απ' τα χέρια. Συνεπώς, για ποιά ειρήνη μιλάμε;









 Στα 8, σχεδόν ωριαίας διάρκειας, επεισόδια, παρακολουθούμε όχι μόνο την αμοιβαία δυσπιστία ανάμεσα στο βασιλικό ζεύγος, η οποία υπάρχει και υπονομεύει το δεσμό τους, παρά τα επιφαινόμενα,αλλά και την σταδιακή...μετάλλαξη της πανέμορφης Λίζι, σε ένθερμο υποστηρικτή του βασιλιά συζύγου της, ενός Τυδώρ θυμίζω,για να φτάσουμε στο συγκλονιστικό τελευταίο επεισόδιο όπου η μετάλλαξή της πλέον είναι γεγονός, κάτι που η αδίστακτη Μάργκαρετ Μπωφόρ αντιλαμβάνεται και το επισημαίνει στη βασίλισσά της, τη νύφη της δηλαδή, Ελίζαμπεθ.

 "What have they done to us? We are their creatures" παρατηρεί με απόγνωση και αηδία η πανώρια Λίζι, στον σύζυγό της, που φυσικά και το ένα αυτί του το έχει πάντα στην υπηρεσία της μανούλας του, η οποία φροντίζει πάντα να του επισημαίνει πως καλός και περίκαλος (και πολιτικά σκοπιμότατος) ο γάμος του με την Ελίζαμπεθ της Υόρκης, αλλά δε πρέπει ποτέ να ξεχνάει πως ο θρόνος ανήκει σ'αυτόν και μόνο, και πως η ωραία σύζυγός του, κάνει τα πάντα (κι ας μην το δείχνει) για να επαναφέρει τον δικό της Οίκο στο υπέρτατο αξίωμα,υπέρτατο κάτω απ΄τον Θεό όμως. Το πολύ ενδιαφέρον αυτής της σειράς και αξιοσημείωτο, κοινός τόπος σε όλα αυτά τα εξαίσια φτιαγμένα ιστορικά δράματα, είναι ο θανατηφόρος συνδυασμός ευσέβειας-θεοφοβίας και λύσσας για την Εξουσία, που ανιχνεύεται στους πρωταγωνιστές του δράματος, όπως εδώ στην τρομερή και εξαιρετικά θεούσα Μάργκαρετ Μπωφόρ. Το ότι δικαιολογεί τις πράξεις της, ακόμη και τα στυγνά εγκλήματα, επικαλούμενη τον Θεό και την τάχα μου καθοδήγησή της από αυτόν, την κάνει ακόμη πιό τερατώδη στα μάτια μας, και σίγουρα στα μάτια του αγαπημένου θείου του Ερρίκου, του Γιάσπερ Τυδώρ (τον υποδύεται ο Vincent Regan), ο οποίος ήταν ο "αρχιτέκτονας" της ανόδου του ανεψιού του, στο θρόνο της Αγγλίας. Σ'αντίθεση με το Game Of Thrones, το οποίο διαδραματιζόταν σε ένα σύμπαν-αποκύημα της συγγραφικής φαντασίας του George R.R.Martin (ασχέτως αν,ανιχνεύτηκαν ομοιότητες με πραγματικές ιστορικά καταγεγραμμένες διαμάχες, και δη αυτή των Γιόρκ και Λάνκαστερ),η σειρά σκηνοθεσίας Jamie Payne και Alex Kalymnios, αφηγείται (με την απαραίτητη δόση δραματουργικής ελευθερίας βεβαίως) πραγματικά περιστατικά με αρκετές δόσεις ακριβείας : φερειπείν, όντως ο γάμος της ωραίας Ελίζαμπεθ της Υόρκης, και του Ερρίκου Τυδώρ, αν και προϊόν πολιτικής σκοπιμότητας, άνθησε, καρποφόρησε και θεωρείτο ευτυχισμένος- το ζευγάρι εδειχνε όντως ερωτευμένο,κάτι το οποίο απεικονίζεται και στη σειρά, υπάρχει φοβερή ερωτική σεκάνς στο 6ο επεισόδιο-, όντως η Μάργκαρετ Μπωφόρ ασκούσε μεγάλη επιρροή στον γιό της, και θεωρήθηκε ύποπτη για τη δολοφονία των δύο αδελφών της Ελίζαμπεθ, πρίγκηπα Εδουάρδου V και πρίγκηπα Ριχάρδου-Δούκα του Γιόρκ). Αν μη τι άλλο οι λάτρεις των βασιλικών δολοπλοκιών, θα το λατρέψουν όχι μόνο επειδή βρίθει τέτοιων αλλά κυρίως επειδή είναι χάρμα οφθαλμών : απ΄την πανέμορφη, κατάξανθη Comer που της ταιριάζουν τόσο πολύ αυτά τα αιματοβαμμένα δράματα του σπαθιού και του παλατιού, μέχρι την ωραιότατη και ηγεμονικού αναστήματος Davis, και απ΄τον ωραιο νεαρό Ερρίκο που τον υποδύεται τοσο πειστικά ο  Levy, μέχρι τα πανέμορφα κοστούμια που ντύνουν τους πρωταγωνιστές και δευτεραγωνιστές του δράματος, και τους υποβλητικότατους χώρους όπου αυτό λαμβάνει χώρα.

 


 


Trivia :

  • Η σειρά αποτελεί συνέχεια της σειράς του 2013, The White Queen ( κι αυτή βασισμένη σε μυθιστορήματα της Philippa Gregory η οποία είχε γράψει και το The Other Boleyn Girl, στο οποίο βασίστηκε η ομότιτλη ταινία του 2008).Στη σειρά του 2013, το ρόλο της Ελίζαμπεθ Γούντβιλ,μητέρας της Λίζι, υποδύθηκε η Rebecca Ferguson, εξίσου πεντάμορφη. Τον ρόλο της Ελίζαμπεθ του Γιόρκ, σ'εκείνη τη σειρά είχε η Freya Mavor. Ενώ αρχικώς είχε ανακοινωθεί πως δε θα υπάρξει συνέχεια του The White Princess, τελικά υπήρξε : η σειρά του 2019-2020 με τίτλο The Spanish Princess, η οποία αποτελείτο από 16 επεισόδια, και εστίαζε στην Αικατερίνη της Αραγωνίας (κόρη του βασιλιά Φερδινάνδου και της βασίλισσας Ισαβέλλας της Ισπανίας) η οποία έγινε βασίλισσα της Αγγλίας όταν παντρεύτηκε τον τρομερό (με την πρωταρχική σημασία της λέξης) Ερρίκο VIII (ο οποίος ήταν γιός της Λίζι του Γιόρκ).
  • Η Caroline Goodall υποδυόμενη τη γιαγιά της Λίζι απ΄την πλευρά του πατέρα της Εδουάρδου IV, είναι η μοναδική ηθοποιός που εμφανίζεται και στο The White Queen και στο The White Princess (που αποτελεί συνέχεια εκείνης).
  • Η Λίζι πέθανε νεότατη, σε ηλικία 37 ετών. ο Πόλεμος των Ρόδων ονομάστηκε έτσι απ΄τα εμβλήματα που είχαν οι δύο αντίπαλοι Οίκοι : λευκό ρόδο ο Οίκος των Γιόρκ και κόκκινο ο Οίκος των Λάνκαστερ. Ο Οίκος των Τυδώρ που ένωσε τους δύο αντιμαχόμενους οίκους, είχε έμβλημά του έναν συνδυασμό των δύο ρόδων.
  • H Rossy de Palma, γνωστή απ΄τις ταινίες του Almodovar, εμφανίζεται στο τελευταίο επεισόδιο υποδυόμενη την Ισαβέλλα της Καστίλης-βασίλισσα της Ισπανίας.
  • Η Ελίζαμπεθ Γούντβιλ, θεωρείτο για κάποιο διάστημα, η ωραιότερη γυναίκα ολόκληρης της Βρετανίας.

 

 

 

 





























































 

Σχόλια