Του νού γεννήματα



Άνθρωποι, ξωτικά, φαύνοι, φρικτά πλάσματα αποτέλεσμα ασύλληπτων διασταυρώσεων (όπως ο Darkasher), φιλόδοξοι πολιτικοί,δολοπλόκες σύζυγοι και θαρραλέες δεσποσύνες απαντώνται στο συναρπαστικό σύμπαν της σειράς 8 ωριαίων επεισοδίων (και μίας σεζόν επί του παρόντος) με τίτλο CARNIVAL ROW,δημιουργοί της οποίας είναι οι Rene Echevaria και Travis Beacham και σκηνοθέτες της οι Thor Freudenthal, Jon Amiel, Anna Foerster και Andy Goddard. Έντονα βικτωριανής ατμόσφαιρας, μ’ εξαιρετικό στήσιμο της πόλης του Burgue όπου εκτυλίσσεται κυρίως η δράση,πολύ όμορφη μουσική να ντύνει τους τίτλους έναρξης και λήξης, ωραιότατες ερμηνείες απ'το γοητευτικό πρωταγωνιστικό δίδυμο των Orlando Bloom και Cara Delevingne, υπέροχη φωτογραφία και ένα τριπλό,αποτρόπαιο φονικό να προκαλεί τρόμο και ερωτηματικά, η σειρά κατορθώνει να αιχμαλωτίσει τον θεατή στο μυθικό σύμπαν όπου η ανθρώπινη φυλή των Pact εισέβαλε πολεμοχαρής στη χώρα των Fae (fairies δηλαδή, ξωτικά) αναγκάζοντάς τους να την εγκαταλείψουν κακήν-κακώς και να βρούν καταφύγιο στην παραθαλάσσια Burgue, πόλη με «καλές» και «κακές» συνοικίες, πολύ κόσμο και συνακόλουθη ένταση, η οποία βγαίνει στην επιφάνεια μαζί με αμοιβαία απέχθεια και καχυποψία, με αφορμή τους φρικτούς φόνους ξωτικών.
Ο Bloom, δε νομίζω πως θα μπορούσε να έχει καλύτερη συνέχεια μετά την θρυλική τριλογία του The Lord Of The Rings,και δίνει εδώ μία στιβαρή ερμηνεία, αν και κάλλιστα μπορώ να φανταστώ στη θέση του και τον Rupert Friend. Η δε Delevingne, αποδεικνύει επανειλλημένως ότι δεν είναι ένα απλώς πανέμορφο κορίτσι που έχει «φάει» τις πασαρέλες με το κουτάλι της σούπας, αλλά και ιδανική για να υποδυθεί ασυνήθιστες γυναίκες όπως εδώ που υποδύεται το ξωτικό Βινιέτ Στόουνμος, ένα αεικίνητο, καλόψυχο και γοητευτικότατο πλάσμα, με τα φτεράκια της που φωτίζονται όταν φτάνει σε οργασμό (η σειρά έχει υπέροχες ερωτικές σκηνές), την κοτσίδα της που κρύβει το μυστικό της, τον άσβεστο έρωτά της για τον Επιθεωρητή Ράϊκροφτ Φιλόστρατο, που υποδύεται ο Bloom. Εννοείται πως οι φρικτοί φόνοι και η ιστορία αγάπης ανάμεσα στο ξωτικό και τον άνθρωπο-Επιθεωρητή είναι οι βασικοί πόλοι που μαγνητίζουν το ενδιαφέρον του θεατή, αλλά αυτή η σειρά είναι και κάτι άλλο : μία ονειρικά φτιαγμένη και ευφάνταστη αλληγορία για την μεταναστευτική κρίση που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες Δυτικές κοινωνίες.


Οι Fae θεωρούνται κατώτερης υποστάθμης υπάρξεις, οι άνθρωποι του Burgue (εκτός φωτεινών εξαιρέσεων, όπως ο ωραίος Επιθεωρητής) τους χλευάζουν, εκμεταλλεύονται, και πολύ θα ήθελαν να τους εξαφανίσουν γιατί έχουν πλημμυρίσει την πόλη τους και όπως τονίζει μ’ έμφαση ο αρχηγός της Αντιπολίτευσης στη Βουλή, κύριος Ρίτερ Λόνγκερμπεην (τον υποδύεται ο Ronan Vibert) δεν πάει άλλο, απειλείται η συνοχή, τάξη και ασφάλεια της πόλης από δαύτους που κουβαλήθηκαν. Ξεχνάει μάλλον την κρίσιμη λεπτομέρεια, ότι αν οι άνθρωποι είχαν καθήσει στ’αυγά τους και δεν έμπαιναν στη χώρα τους, τίποτα απ’ αυτά δεν θα είχε συμβεί. Η φαινομενικά αυστηρή κατανομή των ρόλων μέσα στην πόλη ( τα ξωτικά φερειπείν, διαπρέπουν στους τομείς διασκέδασης και σωματικής…ανόρθωσης των ανθρώπων, ενώ οι πιό μπρούτοι και ζωώδεις φαύνοι  απασχολούνται κυρίως σε χειρωνακτικές εργασίες, ή στον τομέα παροχής υπηρεσιών είναι υπηρέτες εκείνων των ανθρώπων που διαθέτουν οικονομική επιφάνεια, όπως είναι τα αδέλφια ‘Εζρα και Ίμοτζεν Σπερνρόουζ [οι Andrew Gower και Tamzin Merchant αντιστοίχως] ή ο προκαλών αμφίθυμα συναισθήματα φαύνος Αγκρέους ‘Αστραγκον [ο David Gyasi], ο γοητευτικός ένοικος του απέναντι σπιτιού απ΄τους Σπερνρόουζ που προκαλεί σκάνδαλο με την παρουσία του, αυτός ένα ζώο στην πιο πλούσια συνοικία του Burgue ) έχει ήδη υπονομευθεί εδώ και καιρό, και αυτό μας αποκαλύπτεται βαθμηδόν, όχι μόνο μέσω του μετ’εμποδίων έρωτα του Φίλο για την Βινιέτ, αλλά και μέσω ενός άλλου ανάλογου έρωτα που κρατήθηκε μυστικός για πολλά χρόνια και τώρα βγαίνει σαν χείμαρρος στην επιφάνεια απειλώντας να παρασύρει ευϋπόληπτους άνδρες με δημόσια αξιώματα, τα δύο τελευταία επεισόδια άλλωστε βρίθουν αποκαλύψεων που αφορούν (κατά Οιδιπόδια ειρωνεία) κι αυτόν ακόμη τον ερευνητή των φονικών Επιθεωρητή.


Μπορεί οι Bloom- Delevingne να κυριαρχούν στα πλάνα, αλλά και το υπόλοιπο καστ δίνει αξιοπρόσεκτες ερμηνείες, σημειώστε τον αγαπημένο Jarred Harris στο ρόλο-κλειδί του πρωθυπουργού της χώρας Αμπσαλόμ Μπρέηκσπηαρ, την υπέροχη εδώ Indira Varma (οι φανατικοί του GoT αναγνωρίζουν στο πρόσωπό της την μητέρα των Sand Snakes) στο ρόλο της πολύ επικίνδυνης συζύγου του πρωθυπουργού,την επίσης υπέροχη Karla Crome στο ρόλο της πιστής φίλης της Βινιέτ, Τούρμαλιν, καθώς και τον απολαυστικότατο Simon McBurney, στο ρόλο κάποιου που δίνει παραστάσεις στις πόλεις με τη βοήθεια μερικών άκρως αποκρουστικών μικροσκοπικών πλασμάτων των kobolds.
 Beautiful, but bloated, Carnival Row boasts meticulously crafted mythology and luscious world building unfortunately its story of haves and have nots simply has too much going on to create anything cohesive” γράφτηκε για τη σειρά, και είναι γεγονός πως στο τελευταίο επεισόδιο τα πράγματα αντί να ξεκαθαρίζουν προς τέρψιν των αφοσιωμένων θεατών, μάλλον μπερδεύονται περισσότερο, ίσως και για να δημιουργηθεί η απαραίτητη «μαγιά» για τον δεύτερο κύκλο της που ήδη ανακοινώθηκε τον Ιούλιο και, κατά πως δημοσιεύθηκε, τα γυρίσματα του οποίου  θα ξεκινήσουν μέσα στον Σεπτέμβριο. Το ότι αυτή η σειρά πέραν της αναμφίβολης γοητείας της αποτελεί και μία πετυχημένη αλληγορία για τις αθρόες και αναγκαστικές μετακινήσεις πληθυσμών και όσα αυτές συνεπάγονται, φαίνεται κυρίως στο τελευταίο επεισόδιο όπου η πόλη του Burgue, μετατρέπεται κυριολεκτικά σε γκέτο όπου έχουν μαντρώσει τους δύστυχους Fae.


Θα κατισχύσει η αρμονική συνύπαρξη ανθρώπων και λοιπών πλασμάτων στην πόλη του Burgue, ή τα σχέδια της άκρως φιλόδοξης θυγατέρας-διαδόχου του Λόνγκερμπεην και του γιού, επίσης διαδόχου στην πολιτική, του πρωθυπουργού Μπρέηκσπηαρ; Ας ελπισουμε ότι θα το μάθουμε στη δεύτερη σεζόν.




Trivia :
·       Τα γυρίσματα έγιναν αποκλειστικώς στη Δημοκρατία της Τσεχίας, με περιορισμένη χρήση CGI και πράσινης οθόνης. Οι πρωταγωνιστές δήλωσαν καταμαγεμένοι απ΄την πανέμορφη πόλη της Πράγας. Εδώ  μπορείτε να δείτε τις τοποθεσίες των γυρισμάτων.
·       Η ιρλανδέζικη προφορά της Βινιέτ, ήταν επιλογή της Delevingne, η οποία προσπάθησε φιλότιμα  να γυρίσει άνευ stuntwoman τις σκηνές του πετάγματος. Το αν το πέτυχε είναι μία άλλη ιστορία.
·       Παρά τη χρήση CGI κατασκευάστηκαν ολόκληρες οδοί και το εσωτερικό κτιρίων, όπως το ξενοδοχείο Tetterby (όπου η αφοσιωμένη φίλη της Βινιέτ, Τούρμαλιν δουλεύει ως πόρνη) και το εσωτερικό του κτιρίου όπου στεγάζεται κατά το σενάριο η Επιθεώρηση.
·       Φαίνεται πως οι καυτές ερωτικές σκηνές που είχε ο Bloom με την Delevingne δεν του βγήκαν και τόσο σε καλό, διότι ο…ανδρισμός του μάλλον δεινοπάθησε (βλ.συγκεκριμένα τη σκηνή όπου η Βινιέτ πετάει και προσγειώνεται πάνω του ενώ αυτός είναι ξαπλωμένος ανάσκελα).



Σχόλια