Στον κήπο του Κακού


Δείγμα  εξαιρετικής  τηλεόρασης που όμως αυτό-υπονομεύτηκε εν μέρει, είναι η μίνι σειρά παραγωγής BBC, και σκηνοθεσίας Philippa Lowthorpe με τίτλο JAMAICA INN (2014),βασισμένη στ’ ομότιτλο μυθιστόρημα της Daphne Du Maurier το οποίο πρωτοδημοσιεύτηκε το 1936.
Η σειρά των 3 ωριαίων επεισοδίων, είχε την ατυχία να «βομβαρδιστεί» με πάνω από 2000 μηνύματα τηλεθεατών, οι οποίοι παραπονούνταν για τον κακό ήχο της, μ’αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η παρακολούθησή της λόγω των ακατανόητων διαλόγων. Είν’αλήθεια,δυστυχώς, ότι απαιτείται να διαβάζει κανείς τα χείλη των ηθοποιών προκειμένου να καταλάβει τι λένε, και άρα να παρακολουθήσει άνετα την τραγικότατη ιστορία που διαδραματίζεται στην Κορνουάλη στα 1820. Το πειστικότατο καστ μ’επικεφαλής την πανέμορφη και χυμώδη Jessica Brown Findlay, η έξοχη φωτογραφία και αναβίωση της εποχής με αποτέλεσμα πολύ όμορφα «κάδρα» που θυμίζουν Προ-Ραφαηλιτικούς πίνακες (κι ας εμφανίστηκε το διασημότερο καλλιτεχν.κίνημα της Αγγλίας,28 χρόνια μετά) και η υπέροχη μουσική των Christobal Tapia de Veer, Kim Neundorf που συνοδεύει τα δεινά της ωραίας Μαίρης Γέλεν αφηγούνται με συναρπαστικό και γοητευτικό τρόπο την ιστορία ενός πεντάρφανου 20χρονου κοριτσιού, που η κακή του τύχη το ρίχνει σ’ ένα «λάκο με φίδια» και προσπαθεί με λύσσα να ξεριζώσει  από μέσα του όποιες ηθικές σταθερές είχε.
Η Μαίρη, με το θάρρος, το σφρίγος και την ομορφιά των 20 χρόνων, σοκάρεται βαθιά όταν συνειδητοποιεί  πως τίποτα και κανείς σ’αυτόν τον υγρό και άγριο τόπο, δεν είναι όπως φαίνεται : η ταβέρνα Τζαμάϊκα του άξεστου θείου της- μονίμως αγκαλιά με το ποτό, (έξοχος ο Sean Harris, ένας φτωχοδιάβολος που πουλάει νταηλίκι στους «υφισταμένους»- λοιπά μέλη της συμμορίας του, και στέκεται σούζα μπροστά στον ιθύνοντα νού του πλιάτσικου) δεν είναι και τόσο ταβέρνα ανοιχτή στο κοινό, η θεία της Πέησενς (όνομα και πράμα− υπέροχη η Joanna Whalley) όχι τόσο αμέτοχη σε όσα συμβαίνουν εκεί μέσα, και ο γοητευτικότατος Εφημέριος Φράνσις Ντέηβι (φοβερός Ben Daniels) δύσκολος ν’αντικρουστεί.
Παρόλο που η Μαίρη κομίζει στους χωριάτες της Κορνουάλης μία πολύ ισχυρή διάκριση μεταξύ Καλού και Κακού (πραγματικά μοιάζει με ένα αθώο αρνάκι εν μέσω παμπόνηρων λύκων), όλα, ακόμη και ο έρωτας έχουν βαλθεί να της θολώσουν αυτή τη διάκριση : ο άντρας που της κλέβει την προσοχή δεν είναι καλύτερος απ΄τον αγροίκο θείο της, αλλά η Maurier παίζει με διαβαθμίσεις παραβατικότητας και κατρακύλας στο έγκλημα. Η Findlay είναι ένα χάρμα, με τα ξέπλεκα μαύρα μαλλιά, τα πράσινα μάτια και τα σαρκώδη χειλάκια της, τα μακριά φορέματα με μονίμως λασπωμένο ποδόγυρο (έχει και την αλληγορική σημασία του αυτό), γοητεύει τον θεατή, πλάθει μία πανωραία και ατρόμητη Μαίρη,φιγούρα βγαλμένη από πίνακα του Rossetti ή του W.H.Hunt, που ενηλικιώνεται με τον ανάποδο τρόπο : καλείται να πάρει αποφάσεις ζωής και θανάτου, βλέπει να γίνονται αέρας θεμελειώδεις βεβαιότητες πάνω στις οποίες είχε χτίσει το εγώ της και καταφέρνει να βγεί σώα μέσα απ’αυτή την άκρως επικίνδυνη περιπέτεια.
Το αν είναι και η ίδια Μαίρη στο φινάλε, αυτό το γνωρίζει μόνο η ίδια. Άλλωστε κατά μία άποψη, τα βάσανα δεν μας αλλάζουν, αποκαλύπτουν την αληθινή φύση μας, αυτό που ήμασταν ανέκαθεν και βγήκε επιτέλους στην επιφάνεια.

Trivia :
·       Τα γυρίσματα έγιναν σε Κορνουάλη, Γιόρκσαϊρ και Κάμπρια.
·       Η Maurier εμπνεύστηκε την ιστορία για το βιβλίο της απ ΄τη διαμονή της στο αληθινό Jamaica Inn το οποίο υπάρχει ακόμη στο Bodmin Moor και λειτουργεί ως παμπ.
·       Το 1939 ο Hitchcock έκανε την ομότιτλη με το μυθιστόρημα ταινία του (η συγγραφέας δεν ενθουσιάστηκε με το αποτέλεσμα), η οποία διαφοροποιείται εν μέρει απ’το βιβλίο : ο Εφημέριος Ντέηβι αντικαταστάθηκε απ΄τον σερ Χάμφρεϋ Πενγκάλαν, και ο αδελφός του θείου Τζος, Τζεμ από έναν μυστικό αστυνομικό-μέλος της συμμορίας. Στην ταινία του Hitchcock, το ρόλο της Μαίρης είχε η μόλις 19 ετών Μωρίν Ο’ Χάρα, και το ρόλο του σερ Χάμφρεϋ ο Τσαρλς Λώτον.
·       Η Jessica Brown Findlay έχει εμφανιστεί και στη θρυλική σειρά Downton Abbey (2010), καθώς και στην ταινία του 2015 Victor Frankenstein. Η ωραία Joanna Whalley, έχει υποδυθεί μεταξύ άλλων, την Κριστίν Κέλερ στο Scandal (1989), την ερωμένη του Πάπα Αλέξανδρου VI, Βανότσα Κατανέο, στην εκπληκτική σειρά The Borgias (2011) και τη σύζυγο του Πόντιου Πιλάτου, Κλαυδία στη σειρά A.D. The Bible Continues (2015). Ο Βαλ Κίλμερ είναι πρώην σύζυγός της.



Σχόλια