Μιά γελάδα στο παρτέρι




Ένα πολύ αστείο animation είναι το FERDINAND  του Carlos Saldahna (βασισμένο στο παιδικό βιβλίο των Murnos Leaf και Robert Lawson, The Story Of Ferdinand) αποτελώντας ταυτόχρονα και μία έμμεση καταγγελία εναντίον των ταυρομαχιών, παρουσιάζοντας την ιστορία απ΄την πλευρά των θυμάτων : των ταύρων.
Στο ράντσο Casa del Toro του Μορένο, κάπου στην Ισπανία, οι ταύροι που διαμένουν στις εγκαταστάσεις του έχουν δύο «επιλογές» : ή να συμμετάσχουν στις ταυρομαχίες που διοργανώνονται στη χώρα ή να καταλήξουν μπριζόλες… Το ότι και στις δύο περιπτώσεις θα τους περιμένει ο θάνατος είναι κάτι που μάλλον δεν έχουν συνειδητοποιήσει, αν κρίνουμε απ΄τις ενθουσιώδεις συζητήσεις των μικρών ταύρων μεταξύ τους. Ο γλυκύτατος Φέρντιναντ παρ’ όλα αυτά δεν συμμερίζεται τη λύσσα τους για τις ταυρομαχίεςαυτός λατρεύει τα λουλούδια, τα φροντίζει κι έχει πάρει υπό την προστασία του μάλιστα ένα. Ο γλυκός ταυρούλης Φέρντιναντ (τις φωνές τους δανείζουν οι Colin H.Murphy και John Cena) το σκάει απηυδησμένος  απ΄αυτή την τρομερή φυλακή και βρίσκει καταφύγιο στη φάρμα ενός (τι ευτυχής σύμπτωση) ανθοπώλη και της μικρής κόρης του ονόματι Νίνα( η Lily Day). Το κοριτσάκι και ο ταύρος γίνονται αχώριστοι, οι γνωστές ξεκαρδιστικές σεκάνς παράλληλου μεγαλώματος, συνοδεία ανάλογης μουσικής υπάρχουν κι εδώ. Ο Φέρντιναντ φυσικά και δεν μπορεί ν’ αποφύγει την ενηλικίωσή του, εμμένει όμως ανυποχώρητα στις «αρχές» του : όχι στη βία, όχι στις ταυρομαχίες και αγάπη με το κιλό για τα λουλούδια των οποίων το πότισμα έχει αναλάβει προσωπικώς.
Βεβαίως η ενηλικίωση του πασιφιστή Φέρντιναντ μακριά απ’ το ράντσο, του στερεί την ενημέρωση για το τι έγιναν όλοι αυτοί οι εξυπνάκηδες ταύροι που τον χλεύαζαν όταν ήταν μικρούλης, και ποδοπατούσαν τα λουλούδια του( όχι τυχαία, η ταινία μπορεί να ιδωθεί και ως αλληγορία του σχολικού εκφοβισμού πο υυφίστανται πολλά παιδιά, συνήθως αυτά που διαφέρουν απ’ τα υπόλοιπα). Οι αστειότατες σεκάνς ακολουθούν τον ατσούμπαλο και πλέον τεράστιο Φέρντιναντ όπου πηγαίνει (βλέπε την εξαιρετική σκηνή στο κατάστημα με τις πορσελάνες− απόηχος της γνωστής φράσης σαν ταύρος εν υαλοπωλείω) και πληθαίνουν με την αιχμαλωσία του και την επιστροφή του εκ νέου στο ράντσο του Μορένο,όπου εκεί τραβάει την προσοχή μιάς ξεδοντιασμένης κατσίκας ονόματι Λούπε (απολαυστική η Kate Mckinnon) η οποία φιλοδοξεί να γίνει προπονήτρια ταύρων για τις ταυρομαχίες.
Προκαλεί ανατριχίλες η μη επίγνωση των μικρών  ταύρων για το τι ακριβώς τους περιμένει, πιστεύουν ότι θα εφορμήσουν στην αρένα μαινόμενοι και θα φύγουν ζωντανοί, το ότι ο γλυκύτατος Φέρντιναντ απέχει μακράν απ΄το στερεότυπο του δολοφονικού ταύρου (είναι χαρακτηριστική η παρερμηνεία της συμπεριφοράς του στη σκηνή του φεστιβάλ λουλουδιών) καθώς και το ευτυχές φινάλε όπου ο Φέρντιναντ φεύγει…νικητής απ’ την αρένα της Μαδρίτης, δίνουν ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα, αν όχι για την κατάργηση του βάρβαρου εθίμου των ταυρομαχιών, σίγουρα για το τι «μοίρα» είναι δυνατόν να έχουν οι ευαίσθητοι αυτού του κόσμου.
Ένας διαφορετικός κόσμος είναι δυνατό να υπάρξει, κι αν αμφιβάλλετε δεν έχετε παρά να δείτε αυτή την τόσο αστεία ταινία.

Trivia :
·       Η ταινία είναι υποψήφια για όσκαρ στην κατηγορία Best Animated Feature.
·       Ο κριτικός ταυρομαχιών της El Pais , Antonio Lorca, είπε πως το μήνυμα της ταινίας είναι «βαθύτατα αφύσικο» κι ότι η αποκήρυξη της ζωώδους φύσης εκ μέρους του βασικού χαρακτήρα (του Φέρντιναντ δηλαδή) αποτελεί ένα ψέμα που χειραγωγεί τα παιδιά τα οποία μελλοντικά θα καταγγέλουν τις ταυρομαχίες…




Σχόλια